Торта с шоколадов мус и пурички

12/01/2017
Десислава Дончева
отДесислава ДончеваГотвач22812501
"В живота на всеки кулинар идва момент, в който трябва да се престраши и да приготви първата си торта, сега дойде и вашето време "
Приготвяне90 мин.
Готвене50 мин.
Общо140 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 223
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блатове:
Загряваме фурната на 180 градуса. За тортата са ни необходими две форми с по 23 см. В купа пресяваме брашното, 1 ч.ч. пудра захар, 3 с.л. какао, бакпулвера, содата и 1/2 ч. лъжица сол.

В една чаена чаша разтваряме една супена лъжица кафе.

В друга купа смесваме прясното мляко, 2 бр. големи яйца, 1/2 ч. чаша олио и ванилията. Разбиваме за кратко с по-бавна скорост. Леко добавяме на малки части сухите съставки и като ги преполовим, започваме с горещото кафе. Така част сухи съставки, част горещо кафе и накрая трябва да завършим с брашното.
Тази смес разделяме на две равни части и печем за около 30 минути и след което ги охлаждаме.

Крем:
В подходяща касерола слагаме натрошения 230 г черен шоколад, 2 с.л. какао, 1 ч. л. разтворимо кафе, 1 с.л. ром и 5 с.л. вода. Оставяме ги на много слаб огън и разбъркваме енергично. Трябва да се получи гладка и лъскава смес без буци. След това оставяме на страни.

Разделяме 2 бр. яйца на жълтъци и белтъци. Към тях поотделно добавяме по половин лъжица захар. Разбиваме жълтъците, докато се получи почти бял крем. Белтъците разбиваме по същия начин с 1 щипка сол, докато се получи твърд сняг. След това разбиваме 200 мл сладкарска сметана и започваме да смесваме.

Прибавяме към жълтъците шоколадовата смес и разбъркваме добре. После добавяме и белтъците по-малко, като бъркаме до хомогенност. След това добавяме и разбитата сметана. Получава се мус с невероятен вкус.

Глазура:
В подходящ съд слагаме начупените на дребно два вида шоколад (50 г черен и 50 г млечен ) и 1 с.л. кафе (неразтворено). Затопляме за малко и бъркаме много бързо, добавяме 100 мл сметана (неразбита) и продължаваме да бъркаме. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме, като добавяме и 2 с.л. разтопено краве масло. Глазурата трябва веднага да се слага върху тортата, защото се сгъстява бързо.

Забележка: Кремът се слага между блатовете, най-отгоре и отстрани на тортата. След като се сглоби, тя се оставя за малко в хладилник, за да се стегне. И след това се добавя топлата глазура.

За украса съм използвала допълнително 150 мл сладкарска сметана и готови пурички.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар