Просеник

08/03/2012
Дебелата Берта
отДебелата БертаДжедай5088145
"Прекрасен царевичен хляб от старите тефтери на баба !"
Приготвяне25 мин.
Готвене45 мин.
Общо70 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо48 842
  • Преглеждания за месеца770
  • Преглеждания за седмицата138
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • царевично брашно - 2 ч.ч. едро смляно
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л. за хляб
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашната, разбъркайте содата с киселото мляко и оцета.

Постепенно добавете млякото с водата към брашната, заедно със солта и олиото.

Забъркайте тестото, което трябва да се получи с консистенция по-гъста от боза.

Сипете го в подмазнена тава и го сложете да се пече в загряна фурна.

В началото на 200 градуса, а след това намалете фурната на 160-170.

Просеникът по начало се пече бавно.

Оставете го да се охлади и го поднесете, нарязан на парчета.подобни рецепти тук

5 13
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Sedrul Pileski
Sedrul Pileski
20.02.2018 19:39
Името идва от просек,диалект на просяк,тъй като. в миналото царевицата е била фураж и само бедните са я. използвали за храна.Сега е обратното:(((((((
0
0
Емилия
Емилия
22.12.2014 01:41
Знае ли някой някоя рецепта за нещо от просо? Истинско ПРОСО.
4
0
Svetlin
Svetlin
17.11.2014 18:12
просо и наставка -ник, както Ръженѝк
3
1

Виж всички коментари или напиши такъв