четвъртък, 24 април

Просеник

Публикувана от:
Видяно: 14 978 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Хляб
Рецепта за Просеник
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции1 бр.

Необходими Продукти

  • царевично брашно - 2 ч.ч. едро смляно
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л. за хляб

Приготвяне на Просеник

Смесете брашната, разбъркайте содата с киселото мляко и оцета.

Постепенно добавете млякото с водата към брашната, заедно със солта и олиото.

Забъркайте тестото, което трябва да се получи с консистенция по-гъста от боза.

Сипете го в подмазнена тава и го сложете да се пече в загряна фурна.

В началото на 200 градуса, а след това намалете фурната на 160-170.

Просеникът по начало се пече бавно.

Оставете го да се охлади и го поднесете, нарязан на парчета.

4,375 от 16 Гласа

Отзиви (2)

  • 2
    0
    Отговор
    Ицо

    2013-06-05, Оценка 3 от 5 за Просеник

    А защо се казва просеник?
  • 1
    0
    Отговор
    Катя Енчева

    2013-06-05, Оценка 3 от 5 за Просеник

    На това му казваме още черна содена питка - вкусно е!

Вкусна и уникална рецепта за Просеник. Намери ли това, което търсиш? Прелисти другите ни категории за Просеник. Изпробвани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Просеник в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.