Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Просеник

Просеник

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5018k
Просеник1 / 2
08/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 бр.
"Прекрасен царевичен хляб от старите тефтери на баба !"

Необходими Продукти

  • царевично брашно - 2 ч.ч. едро смляно
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л. за хляб
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашната, разбъркайте содата с киселото мляко и оцета.

Постепенно добавете млякото с водата към брашната, заедно със солта и олиото.

Забъркайте тестото, което трябва да се получи с консистенция по-гъста от боза.

Сипете го в подмазнена тава и го сложете да се пече в загряна фурна.

В началото на 200 градуса, а след това намалете фурната на 160-170.

Просеникът по начало се пече бавно.

Оставете го да се охлади и го поднесете, нарязан на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
513
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Как може заедно с рецептите за ястия всеки път да се показва реклама за септични ями
19.02.2022 09:57
1
Sedrul Pileski
Sedrul Pileski
Името идва от просек,диалект на просяк,тъй като. в миналото царевицата е била фураж и само бедните са я. използвали за храна.Сега е обратното:(((((((
20.02.2018 19:39
3
Емилия
Емилия
Знае ли някой някоя рецепта за нещо от просо? Истинско ПРОСО.
22.12.2014 01:41
5
Svetlin
Svetlin
просо и наставка -ник, както Ръженѝк
17.11.2014 18:12
3
1
Ицо
Ицо
А защо се казва просеник?
05.06.2013 16:40
4
2
Катя Енчева
Катя Енчева
На това му казваме още черна содена питка - вкусно е!
05.06.2013 13:21
4