Традиционна домашна луканка

14/01/2017
Мерсин
отМерсинНовак18
"Специално предложени за всички, на които име е мъчно за кухнята, като от едно време "
Приготвяне90 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 277
  • Преглеждания за месеца258
  • Преглеждания за седмицата105
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • телешко лесо - 3 кг
  • свинско месо - 4 кг при възможност да не е много тлъсто
  • сланина - 3 кг
  • сол - 200 - 220 г
  • захар - 20 г
  • черен пипер - 15 г смлян
  • кимион - 5 г
  • бахар - 5 г
  • кардамон - 2 г
  • черва - за пълнене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязвате месото на малки парчета и оставяте известно време да се отцеди отделящата се течност. Към отцеденото месо добавяте солта и разбърквате.

Месото смилате на месомелачка, като първо се смила телешкото, след това свинското и накрая сланината. Сланината трябва да е една идея по едро смляна от месото.

Добавяте захарта и подправките и омесвате добре, докато се получи хомогенна смес.

Сместа се оставя за 24 часа в хладно помещение. Идеята е месото да поеме аромата на подправките.

Със сместа внимателно се пълнят червата, които предварително сте накиснали във вода. Напълнените парчета се връзват стегнато и се надупчват с игла, за да се отстрани въздухът, който е останал в обвивката.

Накрая окачвате вече готовите луканки на проветриво място, за да изсъхнат.

А за да придобият плоската форма, луканките се пресоват с дървена точилка.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар