Хайдушка сланина

15/01/2017
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф815477967
"Само на приятели разкриваме тайната за приготвянето на любимото си мезе - вярваме, че като го приготвят, ще ни поканят на чаша вино да го дегустираме заедно "
Приготвяне180 мин.
Общо180 мин.
Сготви+1 точки
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо40 825
  • Преглеждания за месеца79
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

  • сланина - колкото да напълним трилитров буркан
  • марината
  • вода - 1 литър
  • сол - 1 ч.ч. (250 мл чашата)
  • дафинов лист - 4 броя.
  • черен пипер - 15 зърна
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 15 скилиди
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подреждаме почистената, измита и подсушенасланина в буркани плътно. Тя е на парчета, с каквито размери желаем.

Правим си маринатата. В тенджера наливаме литър вода, добавяме солта, черния пипер на зърна, дафиновия лист, лука, непочистен от люспите, а просто добре измит и нарязан на полумесеци, и 3-4 скилидки чесън.

Поставяме тенджерата на котлона и разбъркваме, една минута, след като заври,
наливаме горещата марината в буркана. Бурканът не трябва да е студен, а леко затоплен, защото има вероятност да с пукне.

Поставяме капачка на буркана и го оставяме за 4-5 дни на топло (до печка, парно, радиатор).

След което, изваждаме сланината от буркана и нанизваме на всяко парче здрава връв и връзваме (както сушим луканката). Оставяме сланината да се суши на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина.

Добре е да завием всяко парче с марля, за да не го кацат буболечки. Сушим сланината според предпочитанията си. Ако предпочитаме да е по-суха, я оставяме повече дни.

Но тя е готова след около седмица, Зависи от метеорологичните условия, в които се суши.

Останалия чесън прекарваме през ситно ренде. Поставяме го в купа и добавяме смлян черен пипер на вкус.

Всяко парче преминава през процедура втриване със сместа. След 30 минутен престой на открито всяко парче завиваме поотделно в стреч фолио и нареждаме във фризера.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

БатеКраси
БатеКраси
24.11.2017 10:06
Хубав сайт, Хубава кулинария, Прекрасни хора ......... КАК ДА СИ ЗАПИША ДАДЕНА РЕЦЕПТА БРЕ ХОРА. ДА ДРАСКАМ НА ЛИСТ ВСЕ ЕДНО СМЕ В 18І-ти век. Оправете функцията COPY
0
0
Зорица
Зорица
25.01.2018 11:21
Чуквате в рецептата с десен бутон на мишката, излиза ви бутон Print и ако сте вързани към принтер разпечатвате рецептата.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!