вторник, 21 октомври

Крем карамел

Публикувана от:
Видяно: 376 966 пъти
Националност: Френска Кухня
Категория: Кремове
Рецепта за Крем карамел
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции9-10 бр.

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 6 - 7 броя
  • захар - 250 г
  • ванилия - 2 прахчета или есенция
  • захар - 100 г за карамелизиране - аз слагам повече, че ми харесва да има карамел

Приготвяне на Крем карамел

Пригответе си купички или чашки за крем карамел. Захарта за карамелизиране сложете в съд на котлона заедно с 1 с.л. вода.

Бъркайте докато се карамелизира, но не бива да прегаря. Разпределете карамела по дъното на чашките.

Разбийте яйцата с леко топлото мляко със захарта. По желание прецедете сместа, за да се получи гарантирано гладък крем карамел. Добавете ванилията и разпределете сместа в купичките.

Подредете купичките в дълбока тава, долейте вода до малко над средата на формите и сложете да се пече в загряна фурна за около 1 час.

Температурата не трябва да е силна и водата не трябва да кипва, защото крем карамелът става на шупли. При нужда по време на печене се долива още вода в тавата.

Поднесете крем карамела охладен и обърнат в чинийка.

4.4 от 289 Гласа

Отзиви (47)

  • 0
    0
    Отговор
    Светлето

    2014-09-28, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    Аз отскоро започнах да се уча да правя десерти и с тази рецепта на крем карамел винаги ми се получава много вкусно. Приготвям го в тавичка, без да се обръща сместта :)
  • 5
    1
    Отговор
    Галя

    2014-09-11, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    Млякото сварено ли трябва да е?
  • 2
    0
    Отговор
    Марияна

    2014-08-12, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    Захарта карамелизирам направо в купичките, след това изсипвам яйчено млечната смес в тях и пека на водна баня.Става превъзходен крем
  • 7
    1
    Отговор
    Алекс

    2014-08-09, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    Аз не слагам вода като карамелизирам захарта :)
  • 6
    9
    Отговор
    Венсолина

    2014-07-21, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    За втори път правя крем карамел по тази рецепта и изобщо.Имам въпрос,ако някой може да ми отговори.Защо карамелизираната захар се втвърдява толкова бързо когато я поставя в съда(в случая използвам малки стъклени купички)?След като е изпечен, охладен и готов за консумация карамелена захар почти няма на дъното и е почти невъзможно да се отдели от съда .На мен лично повече от 200гр. захар са необходими за карамелизацията и винаги ми остава от млякото с захарта и яйцата.Явно използвам много малки съдчета,но не е зле да се уточни колко проблизитлно милилитра трябва да са купучките.
  • 3
    2
    Отговор
    A

    2014-07-15, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    Спазих пропорциите и при мен също има вода, а така се бях настроила за крем карамел. :(
    3
    1
    Денизащото просто слагате много вода в тавата за водна баня...Как иначе ще има вода в крем карамела?!
  • 3
    2
    Отговор
    Радостина

    2014-06-17, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    Приготвям го за трети път и отново има вода в него не мога да разбера защо иначе го приготвям по рецептата.
  • 4
    1
    Отговор
    Лили

    2014-06-06, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    Тази рецепта е супер
  • 1
    4
    Отговор
    Мариана

    2014-05-26, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    Здравейте,направих всичко както е в рецептата,обаче като ги извадих от хладилника карамела се оказа на дъното на купичките,но НЕ СЕ беше стегнал като бетон.Някой може ли да каже защо се получи така?
    Благодаря предварително!!! :-)
    1
    0
    ЙоанаТо НЕ трябва карамела в дъното на купичката да е стегнат "като бетон", дори напротив- това е недостатък! Когато се обърне в чиниика крем карамела карамелизираната захар в дъното на купичката трябва да се стече по него.
    0
    0
    14509Ако го прибираш горещ така ще става
  • 4
    2
    Отговор
    Десислав Динчев

    2014-05-23, Оценка 5 от 5 за Крем карамел

    Сега тъкмо го пека и съм пуснал фурната, на около 130 градуса. Надявам се да съм успял с приготвянето за да изненадам приятелката си по-късно.

    Благодаря ви за прекрасната рецепта.

    Поздрави на всички и приятно хапване.

    Много обичаме крем карамел.

Домашна и лесна рецепта за Крем карамел. Доволен ли си от това, което намери? Виж другите ни рецепти за Крем карамел. Вкусни рецепти от нашенската и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Крем карамел в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.