Милинки със салам

Фати КамбероваФати Камберова
Помощник Готвач
1078262407712
Милинки със салам
Снимка: Фати Камберова
1 / 5
15/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
125 мин.
Порции
17
"Народът е казал - вкусните милинки се правят със ... салам"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • хладка вода - 1 ч.ч.
  • айрян - 1/2 ч.ч.
  • прясна мая - 42 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйце - 1 бр.
  • зехтин - 1 с.л.
  • брашно - колкото поеме
  • За плънката
  • салам - 130 г Колбас
  • За солената заливка
  • масло - 80 г
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладката вода и айряна разтваряме прясната мая. Добавяме захарта, солта, разбитото яйце и зехтина. Разбъркваме добре. Прибавяме пресятото брашно и омесваме меко тесто.

Готовото тесто намазваме обилно с зехтин и оставяме на топло за 1-2 часа, покрито с кърпа да втаса.

Втасалото тесто се разделя на 2 равни части, като едната използвах за милинките, а с другата може да приготвите най-различни вкусотийки.

От тестото се правят малки топки. Взимаме с намазнени ръце една топка, разтягаме я като мекица, слагаме вътре от нарязания на кубчета салам и затваряме отново във вид на топка. И така с останалите.

Подреждаме ги в намаслена тавичка и оставяме да бухнат за 10 минути.

През това време в купа запържваме маслото, прибавяме брашното и сорта и разбъркваме, докато получим гъста смес.

Заливаме отгоре втасалите милинки и печем в предварително затоплена на 200 градуса фурна до приятен златист цвят.

Готовите милинки със салам може да поднесем с чаша айрян.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: