Приказен пай с вишни и череши

16/01/2017
Надя
отНадяНовак21132
"Опитайте този приказен пай и ще повярвате в кулинарната магия "
Приготвяне90 мин.
Готвене60 мин.
Общо150 мин.
Порции8-10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо401
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 200 г
  • пудра захар - 30 г
  • масло - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 1/2 с. л.
  • череши - 1 кг (почистени от костилките)
  • вишни - 500 г без костилки
  • захар - 90 - 100 г + за поръсване
  • лимони - сок и кора от 1 бр.
  • царевично нишесте - 2 с. л.
  • есенция - 1 с. л. от ванилия
  • мляко - 1 с. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа омесваме брашното, маслото и пудрата захар. След това добавяме разбитото предварително с водата яйце към сухата смес и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Увиваме купата с прозрачно фолио и оставяме тестото в хладилник за 1 час.

Слагаме черешите, захарта и кората на лимона в подходящ съд на средна темпратура на котлона. Добавя се и ваниловата есенция и се разбърква, докато черешите се варят. Когато черешите започват вече да омекват, прибавяме разтвореното в лимоновия сок нишесте към черешите. Бъркаме до получаване на гъста смес.

След като сме готови, махаме съда от котлона, за да изстине. Изваждаме тестото от хладилника и го разделяме на две части (2/3 и 1/3). По-голямата я слагаме върху кръгла тавичка и я разстиламе с ръце като трябва всички страни да са покрити от кората.

Черешовата смес се изсипва върху тестото, като се внимава да не прелее над краищата на кората. Разточваме втората част от тестото за кората. Режем на лентички и подреждаме върху пая. С останалата част от тестото оформяте формички.

Аз го разточих и с формичка за курабийки изрязах тестото. Нареждат се върху пая. Намазва се с разбито яйце и се поръсва със захар. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.подобни рецепти тук

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар