Питомен заек с гъби в гювеч

10/03/2012
"Ароматен заек в глинен гювеч приготвен по стара селска рецепта - истинска наслада за сетивата"
Приготвяне35 мин.
Готвене150 мин.
Общо185 мин.
Порции7-8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо30 133
  • Преглеждания за месеца212
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг4.2 от 5

Необходими Съставки

  • заек - 1 брой
  • зелен лук - 7 - 8 стръка
  • печурки - 6 - 7 броя
  • моркови - 2 броя
  • девесил - 2 стръка, нарязан на ситно
  • целина - 2 стръка, нарязана на ситно
  • магданоз - 1 връзка, нарязан на ситно
  • джоджен - 6 - 7 листа, нарязан на ситно
  • чубрица - 1ч.л.
  • бахар - 5 - 6 зърна
  • дафинов лист - 3 броя
  • чесън - 1 малка глава
  • брашно - 4с.л.
  • червен пипер - 2с.л.
  • черен пипер - 1ч.л. млян
  • олио - 1/3ч.ч.
  • соев сос - 4 - 5с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязаното на порции месо се посолява леко и се поръсва със соевия сос. Лука, моркова, гъбите се нарязват и се объркват в купа заедно с обелените скилидки чесън и подправките.

Приготвя се рядка кашица от брашното, червения и черния пипер, чубрицата и чаша вода, в която се овалват порциите. Половината от тях се подреждат в намаслен гювеч и върху тях се слагат половината зеленчукова смес, после се слагат останалите порции от месото и се завършва със зеленчуците.

Наливат се около две чаши вода, в която е размито брашното и се поръсва с олиото. Гювеча се захлупва с капака и се поставя в студена фурна.

Ястието се пече два и половина часа на 180 С. Заекът се сервира с гарнитура от варени или печени зеленчуци.

От зададените продукти излизат 7-8 порции.подобни рецепти тук

5 10
4 5
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар