Вкусен домашен козунак с лимонова кора

17/01/2017
Иввот ИввНовак
"Майсторите в кухнята се познават по козунаците, а най-вкусните козунаци - по аромата "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо264
  • Преглеждания за месеца205
  • Преглеждания за седмицата32
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • яйца - 10 бр.
  • сол - 3 ч.л.
  • мая - 2 кубче
  • захар - 600 г
  • прясно мляко - 450 мл
  • олио - 150 мл или зехтин
  • лимонова кора - кората от два лимона
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 1 кг или малко повече
  • захар - за поръсване
  • жълтъци - за намазване
  • захар - за поръсване

Начин на приготвяне

Разбивате яйцата, захарта, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и олиото.

Разтваря се маята в млякото и заедно с брашното се добавят към останалите продукти. Омесва се тестото, трябва да се меси много, оставя се да втаса поне час - час и половина.

Правят се фитили и се оплитат на плитки, като се оформят 4 козунака. Слагат се във форма или тава, покрита с хартия за печене, мажат се с жълтък, разбит с малко мляко и се поръсват със захар.

Оставят се да втасат добре да удвоят обема си и се пекат във фурната на 180 градуса, до суха клечка.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар