Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава пита на кифлички

Пухкава пита на кифлички

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Пухкава пита на кифлички
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 2
27/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8
"Толкова вкусен резултат не сме се надявали и да получим, но е факт. Опитайте и вие"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.топло
  • топла вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1ч.ч.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче /жива/ прясна
  • брашно - 850 г
  • яйца - 2 бр./1 бр. за тестото и 1 жълтък за намазване/
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтварят в малка част от топличкото мляко. Оставя се покрито да престои 10 минути.

В пресятото брашно със солта се прави кладенче, в което се сипва втасалата мая, останалото прясно мляко, олиото и яйцата. Замесва се гладко и нелепнещо еластично тесто, което се оставя покрито с кърпа на топло да втаса до удвояване на обема.

Тестото и маслото се разделят на 4 части. Трябва да се отбележи, че тестото е дота меко, но не бива да се меси още, а просто да се поръсва обилно с брашно, докато се оформя.

Четирите топки се точат на кори с дебелина 2 см и се покриват с по 1/4 студено масло на парченца. Съединяват се една върху друга и се прегъва на полумесец. Разточва се по посока на дълга лента, прегъва се на две по дължина и се разточва пак на кръг.

Вече от този кръг се режат триъгълници, като всеки от тях се навива като кроасанче или кифличка. Готовите кифли се подреждат в тава с хартия за печене. Покрива се с домакинска кърпа и се оставя питката да втаса за около половин-един час - отново до удвояване на обема.

Втасалата питка се маже с жълтък с малко олио в него, след което се ръси със сусам.

Питата се изпича в предварително загряна фурна на 190˚С. След като видите, че питката се зачервява, може да намалите на 180˚С.

Готовата питка накифлички може да се напръска с малко вода и се запарва с кърпата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Добре щеше да бъде да напишете в необходими продукти и маслото ,което е необходимо...
24.12.2022 17:33
Анонимен
Анонимен
Подигравате ли се на хората? Точно в празнични дни ,когато човек решава да направи вкусна пита ,да му се случи това? Какви са тези мерки които сте дали? Получава се нещо кашесто вместо тесто? Тази чаша вода въобще трябва ли да се слага?
Един кошмар е тази рецепта!
Хора не се лъжете да я правите!
24.12.2022 16:39