Вит тутманик със сирене

20/01/2017
Veselinaот VeselinaГотвач 2x
"Перфектният тутманик е не само много вкусен, но има и изискан външен вид, точно като този вит тутманик "
Приготвяне80 мин.
Готвене80 мин.
Общо160 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 118
  • Преглеждания за месеца184
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 2 - 3 с.л за активиране на маята
  • вода - 1/2 ч.ч за маята (топла)
  • брашно - малко по малко от 1 кг
  • вода - 400 - 500 мл топла
  • сол - 1 1/2 с.л сол
  • олио - 4 с.л.
  • маргарин - 1/3 от кутийка малка
  • олио - 1/4 ч.ч
  • сирене - 400 г
  • жълтъци - 1 бр. и 2 с.л олио
  • олио - за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активираме маята. Слагаме я в купичка, в която сме излели 1/2 ч.ч топла вода и 2-3 с.л. захар. Хубаво я размиваме с пръсти и я оставяме настрана да се активира. Натрошаваме си сиренето в чиния.

Смесваме олиото с маргарина в купичка. Разбиваме 1 жълтък с 2 с.л. олио в друга купичка. С него ще намажем вече готовият след това тутманик. Пресяваме брашното и правим кладенче в него. Слагаме вътре солта, активиралата се мая, олиото и водата около 400-500 мл.

Първо сипете 400 мл после прибавете още малко. При първоначалното замесване ще усетите дали да прибавите още малко. Омесваме меко тесто. Оставяме го да почине на топло за 10-15 мин. Покриваме го с кърпа. Като си почине го делим на 4 равни по големина топки. Набрашняваме си масата на която ще работим.

С точилка се разточва на тънко едната топка. Намазваме така разточената кора с олио и маргарин. Поръсваме с натрошеното сирене кората. Навиваме я на руло.Намазваме си кръгла тава с олио и слагаме първото руло. Така правим и с втората топка. Подреждаме едно след друго в кръг рулата.

Образува се навит охлюв. Оставяме да втаса 30-40 мин. на топло, покрито с кърпа. Намазваме с разбития жълтък с олио с помощта на четка. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност около 40 мин.

Получава се много вкусна закуска. Рецептата ми е от моя приятелка. От тази доза излизат две тави навит тутманик.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Veselina
Veselina
20.01.2017 20:16
Хубав тутманик ви се е получил. Рецептата ми е дадена с маргарин, но иначе и аз предпочитам с масло. За съжаление снимките, които предоставих не ги харесаха.Рецептата е сполучлива и изпробвана.Препоръчвам! Скоро пак ще я направя пак.
0
0
Dora Grozeva
Dora Grozeva
20.01.2017 16:42
Прекрасен тутманик!Единствено което промених в рецептата е маргарина.У дома предпочитаме масло.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв