Пикантна имамбаялдъ

19/01/2017
Таня Левеноваот Таня ЛевеноваЧирак 1x
"Този шедьовър на Турската кухня, но в малко по-пикантен вариант, е наистина чудесен "
Приготвяне40 мин.
Готвене100 мин.
Общо140 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 561
  • Преглеждания за месеца505
  • Преглеждания за седмицата102
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • патладжани - 3 бр. /средни/
  • чушки - 2 бр. зелени + 2 бр. червени
  • лук - 3 глави
  • домати - 700 г или 1 буркан от консерва
  • чесън - 1 глава
  • сол - на вкус
  • захар - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - и зехтин за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см и след това
се режат на пръчици. Поставят се в тава и се осоляват за 20 минути -така горчивият сок ще изтече.

Измиват се в гевгир и се отцеждат. След това в тиган с олио и зехтин се изпържват до полуготовност. Поставят се в тава за печене.

Лукът се нарязва на едри, дълги шайби и се задушава в същия тиган. Прибавя се към патладжаните в тавата. Доматите се смилат в блендер и след това се добавят в тавата с другите зеленчуци.

Може да се добави и 1 ч.л. доматено пюре. Чушките се изпичат и се накъсват с ръце на дълги ленти и се смесват със зеленчуците.

Сместа се разбърква хубаво, добавя се нарязаният на едро чесън, подправките. Долива се около 1/2-1 ч. вода - в зависимост от сочноста на доматите.

Тавата със зеленчуците се поставя в загрята на 200 градуса фурна, за около 40 мин. Готовото ястие се поднася топло, поръсено с нарязан на ситно магданоз.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар