Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за кръстник

Питка за кръстник

Десислава ДончеваДесислава Дончева
Готвач
2289472988481
Питка за кръстник
Снимка: Десислава Дончева
1 / 2
20/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
1 бр.
"Да си кръстник е голяма чест, както показва и тази забележителна питка"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 200 мл.
  • брашно
  • мая - 30 г.
  • сол - 1 с.л
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 1/2 ч. чаша
  • оцет - 1 с.л.
  • краве масло - 60 г. за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме киселото и прясното мляко. Маята се разтваря в топла вода. Разбиваме две яйца. Към всичките продукти постепенно прибавяме брашно и месим, докато се получи средно меко тесто.

Оставяме го на топло за да втаса. След като е готово, го разделяме на три топки. Първата топка я разточваме с помощта на точилка, мажем с краве масло.

Разточваме втората топка, мажем пак с масло и слагаме върху първия лист. Вземаме третата топка, разточваме на лист, мажем и слагаме върху другите два листа.

Разточваме ги трите листа, както са един върху друг, и се изрязват еднакви триъгълници. От тях се оформят кифлички, които се поставят в кръг в намазана с олио подходяща тава.

Оставяме направената питка на топло да втаса. Намазваме с разбит жълтък, поръсваме със сусам и печем в слабо загрята фурна на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: