Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Уникална погача

Уникална погача

Юлияна ПановаЮлияна Панова
Новак
5131636
Уникална погача
Снимка: Юлияна Панова
1 / 4
20/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Това наистина е погача един път, нещо, което непременно трябва да опитате"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4бр.
  • жълтъци - 2 бр. (за намазване)
  • вода - 1/2 л хладка
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 п.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в подходящ съд, прави се кладенче. Разбърквате яйцата със захарта и солта и ги сипвате в кладенчето.

Добавяте хладката вода, олиото, маята и започвате да месите.Тестото трябва да е меко, да не лепне и да прави мехурчета. Разделете го на 9 топки.

Всяка топка разточете на кръг с диаметър 20 см (приблизително) и ги слепете по три с леко разтопеното масло, като мажете само първата и втората, но най-горната - не.

Всяка тройка разточвате до кръг с диаметър около 30 см. Слепвате по същия начин с маслото.

Накрая разточвате възможно най-тънко. Намазвате с останалото масло и делите на 16 парчета (триъгълници). Всяко парче се навива от широката към тясната част.

Подредете ги в леко намазнена тава. Аз ги подреждам така - първо 9, после 5 и накрая 1 в средата.

След като ги подредите, покрийте тавата с кърпа и оставете да втасва, трябва да удвои обема си.

В купичка разбъркайте двата жълтъка с 3 с.л.олио. С тази смес намажете вече втасалата погача. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 1 час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: