Мандраджийски тутманик

20/01/2017
"По аромата ще го познаете "
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 193
  • Преглеждания за месеца196
  • Преглеждания за седмицата26
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно - 650 - 700 г бяло
  • яйца - 2 бр. леко разбити (L размер)
  • заквасена сметана - 200 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • суха мая - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 100 г разтопено
  • ПЛЪНКА
  • масло - 120 г разтопено
  • сирене - 300 г на парченца
  • кашкавал - 100 г настърган
  • масло - допълнителна бучка за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса. Кръгла тава обилно намаслена с диаметър около 28 см. покрита с хартия. Работила съм с миксер изцяло.

Сухата мая се разтваря в топлото мляко заедно със захарта. Оставя се да шупне. В купата на миксера или ръчен такъв се изсипва брашното, шупналата мая, заквасената сметана и яйцата. Замесва се тесто на бавна скорост на миксера, накрая се прибавя и солта.

Добавя се и разтопеното хладко масло и продължава размесването докато се приеме от тестото. Размесването продължава на бавна скорост на миксера, докато тестото се оформи на хубава топка. Сваля се от миксера и се поставя в леко намаслена купа да втасва. Готовото втасало тесто се разточва на кръг около 0.5-1 см дебелина. Кората се намазва обилно с посоченото масло по рецепта.

Разпределя се сиренето на парченца и кашкавалът. Навива се на руло, като леко с ръце се изтегля и изтънява. Оформя се на половин охлюв и се поставя в тавата като се оставя разстояние между кръговете.

Отново се намазва обилно с масло, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 20-30 мин. Готовото втасало тесто преди да се постави във фурната за печене отново се намазва с масло. Пече се на 180 градуса за около 70-90 мин. След като е изпечен и готов тутманика още горещ се минава с бучка масло.

Източник: Кулинарен блог на Е.Тонева.

Забележка: За намазване съм ползвала четка и леко замръзнало масло, по- удобно и по-хубаво се нанася върху тестото и от вътрешната му страна и от външната.

PS: Качвам и снимка, за да може да се види как добре се е измесило тестото в миксера и се е образувало на топка. За по-добро размесване съм отделила една част от основното тесто и на малки порции го прибавях към основното при непрекъснато размесване.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар