Кифлички с пълнеж от орехи и сладко

21/01/2017
Sn.Peicheva
отSn.PeichevaНовак9
"Можехме да устоим, ако бяха само кифличките, но после някой предложи и да ги напълним ..."
Приготвяне45 мин.
Готвене35 мин.
Общо80 мин.
Порции15 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо202
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 120 мл
  • захар - 80 г
  • сол - 1 равна ч.л.
  • мая - 1 пакетче суха
  • ванилия - 2 бр.
  • За пълнежа
  • орехи - 1 ч.ч. / леко запечени и смлени /
  • сладко от сини сливи - 150 г / или сладко от друг плод /
  • масло - 30 г
  • канела - 1 равна ч.л.
  • За намазване на кифличките
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • маково семе - за поръсване на кифличките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвяне на пълнежа:
Ореховите ядки се объркват със сладкото от сини сливи, разтопеното краве масло и канелата.

За приготвяне на тестото:
Прясното мляко се затопля леко и към него се прибавят маята и захарта. Оставя се да престои около 5 минути и се добавят разбитото яйце, олиото и ванилията.

Към тази смес на малки порции при непрекъснато разбъркване се добавя пресятото брашно и солта. Получава се еластично тесто, което се поставя в подходяща купа и престоява до удвояване на обема си.

Готовото тесто се разделя на около 15 еднакви топки. Всяка топка се разточва на не много тънък лист с елипсовидна форма. Единият край на листа се намазва с 1ч.л. от пълнежа, а другият се нарязва на около 7 успоредни ленти. Навива се от пълнежа към лентите.

Получава се руло, което леко се разтегля и усуква и се навива в кръг. Кифличките се подреждат в тава застлана с хартия за печене и се оставят да престоят около 15 - 20 минути. Намазват се с разбит жълтък, поръсват се с маково семе и се пекат на 180 градуса до готовност.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар