Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Домати с ориз и зеленчуци

Домати с ориз и зеленчуци

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312962711
Домати с ориз и зеленчуци
Снимка: Величка Калева
1 / 2
21/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Казват, че най-трудно се готви вкусно постно ястие, дали наистина е така?"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 средна глава
  • чушки - 2 бр. червени и зелени (или само от едните)
  • моркови - 1 голям
  • домати - пресни или от консерва, количеството е според предпочитанието
  • олио
  • сол
  • целина
  • магданоз
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гледах турски готвач по телевизия 24 kitchen и предаването му беше посветено на ястия с ориз. За приготвянето им той накисваше ориза с гореща вода. Така направих и аз и от тогава използвам неговия начин. Така ми е по-вкусен, а и се приготвя по-бързо.

Та, почистения ориз го измивам със студена течаща вода и го заливам с гореща. Захлупвам съда, в който е. Така престоява 1-1 1/2 часа.

Преди да изтече това време, в тенджерка слагам олио и почистения и нарязан на ситно лук. Към тях прибавям почистения и нарязан на кубчета морков и нарязаните чушки. Посолявам със сол.

Леко запържвам и прибавям съвсем малко вода, за да се задушат. Захлупвам и задушавам малко, колкото зеленчуците да променят цвета си. Ако водата е извряла прибавям още.

През зимата може да се използват замразени зеленчуци, предварително нарязани чушки, а защо не и моркови - предпочитам, когато им е сезонът да ги прибера във фризера, а не да използвам пресни през зимата.

След като зеленчуците са си променили цвета, прибавям ориза и нарязания кервиз - при мен, отново е от фризера. Проверявам дали има нужда от сол и ако да, прибавям на вкус.

Заливам с топла водичка и оставям да къкри на котлона, като разбърквам от време на време. Преди оризът да се е сготвил прибавям пасираните домати. Количеството е според предпочитанието, защото някои харесват с повече домати, други с по-малко.

След като поври 6-7 минути ястието се сваля от котлона. Преди консумация поръсвам с черен пипер и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: