Питка с масло и сусам

23/01/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор559365543
"Ароматът на тази питка с масло и сусам ще ви грабне "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 179
  • Преглеждания за месеца55
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топло то прясно мляко. Добавете олиото, захарта, киселото мляко и разбитите яйце + белтък. Пресявате брашното и добавяте солта. Замесвате средно меко тесто, завийте и поставете на топло за 30 минути.

Премесвате тестото, поръсвате работния плот с брашно и разточвате на кора с размери не по малко от 35 х 50 см.

Намажете с предварително разтопеното и охладено масло, оставете да стегне маслото добре и навийте на стегнато руло, откъм широката страна. Изрязвате от двата края по 6 см от рулото и оставяте настрани. Премествате върху хартия за печене и събирате двата края, за да образувате кръг.

Режете рулото (отвън -навътре) на филии по 1 см, но де до края (отвътре тестото да се държи). Започвате да местите (едно парче наляво - едно надясно) да се получи като "венец". Премествате рулото в с помощта на хартията в тава с диаметър 26-27 см.

Оформяте питката много добре, а от оставените краища оформяте три малки "охлювчета".

В средата на венеца остава празнина, в която подреждате трите "охлювчета" едно върху друго. Оставете тавата на топло, завита с чиста кърпа докато питката удвои обема си.

Намажете с разбитите жълтък и прясно мляко. Поръсете със сусам, само в средата "охлювчето" и в края около стената на тавата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар