Маслен Бретцел

23/01/2017
"Споменахме ли, че е и с шоколад? Ей така - за разкош "
Приготвяне20 мин.
Готвене12 мин.
Общо32 мин.
Порции8 бр
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо124
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • масло - 125 г студено
  • брашно - 225 г бяло
  • ванилия
  • сол - 2 щипки
  • пудра захар - 2 с. л.
  • вода - 4 с.л. ледена
  • шоколад - 100 г млечен (настърган)
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - 100 г кристал
  • бадеми - 50 г филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 165-170 градуса. Плоска тава покрита с хартия за печене.

В купа се смесват брашното, ванилията, солта и пудрата захар. Разбърква се с тел. Добавя се студеното масло на кубчета. С ръчен блендер се претрива до трохи, ако няма такъв се работи с вилица или нож. Постепенно се добавя ледената вода 3 до 4 с.л. и бързо се омесва тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 до 2 часа.

След като е добре охладено тестото се разточва върху леко набрашнен плот на правоъгълна кора около 3 мм. Върху него се поръсва шоколад. Внимателно се прегъва на две и отново се разточва на тънка кора. Нарязва се на 10 до 12 ленти, които се усукват и се завиват във формата на Бретцел.

Разбива се белтъка до разпенване и с четка се намазват бретцелите. Овалват се в кристална захар и се посипват с бадемите. Подреждат се в тавичка покрита с партия за печене.

Пекат се на 170 градуса за около 12-15 минути. Може да се поръсят с малко пудра захар.

Забележка: В основната си рецепта Австрийски Претцел съм дала обяснение как точно става сгъването на това прекрасно геврече. Не съм ги усуквала лентите, а ги оформях на дълъг фитил. Работи се бързо, за да не се отпусне масленото тесто.

В блендер съм натрошила шоколада. Не съм ползвала млечен, а черен за по-добър вкус. При мен излязоха около 8 бр, но по основна рецепта би трябвало да са между 10-12 бр.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14  Мария Симеоно
След като ги опитах лично, мога определено да споделя, че това е едно прекрасно ронливо маслено тесто, което се топи когато се опита. Направата му не е сложна, с малко повече търпение ще се получат прекрасни бретцели с аромат на хубаво масло и запечен бадем. Освен това е и красиво оформено, въпреки че оригиналната рецепта е тестото да се разреже на ленти и да се увият в правилната форма на бретцел, но малката промяна която направих изобщо не се е отразила по никой начин на вкуса им. Силно ги препоръчвам с чаша хубаво силно кафе.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв