Пърленки от едно време

23/01/2017
цветослава киркова
отцветослава кирковаГотвач377192281
"Най-вкусните пърленки от времето, когато продуктите бяха истински, а гозбите - неустоими "
Приготвяне30 мин.
Готвене10 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 289
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 600 г
  • мая - 30 г прясна мая за хляб
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 250 мл топла
  • за намазване
  • масло - 100 г краве
  • чушки - 2 бр. сухи червени
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го сложете в дълбока купа, добавете солта и разбъркайте хубаво.

Направете кладенче, в средата добавете натрошената мая, захарта, налейте малко от водата и разбъркайте маята с пръсти, оставете за 2-3 мин. да се активира, добавете оцета, олиото и останалата вода.

Омесете средно меко тесто и оставете за 40 мин. на топло да втаса. Втасалото тесто разделете на 6 топчета. Вземете едно топче, поръсете леко с брашно и разточете на малка кора.

Пърленките изпечете върху загрятата плоча на печка на дърва (баба ми някога казваше " на драма").

Разтопете маслото и добавете натрошените чушки, добавете чубрицата. Готовите пърленки намажете обилно с разтопеното масло.подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Величка  Калева
Пърленките може да се намажат с масло или маргарин и пасиран чесън. Може и с чесън на прах, но ароматът на пресния е различен. А може и да се настърже кашкавал или да се постави топено сирене и леко да се разтопят.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!