Кифлички с шоколад или мармалад

24/01/2017
"Най-доброто средство против безапетитие и лошо настроение - вкусни кифлички "
Приготвяне90 мин.
Готвене50 мин.
Общо140 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 249
  • Преглеждания за месеца166
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • мая - 7 г суха или 1/2 кубче прясна
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 2 с.л. пълни
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. /250 мл/
  • ванилия - 1 капсула течна
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • портокалова кора - на 1 портокал
  • брашно - 600 г
  • мармалад - или сладко, шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо в леко затопленото прясно мляко се разтваря маята с малко захар и брашно и се оставя да шупне. В друг съд се пресява брашното и в средата се прави кладенче, в което се слагат леко разбитите две яйца плюс белтъка от третото /жълтъкът се отделя за намазване на кифличките/, захарта, олиото, солта, ванилията, кората от лимона и портокала и вече шупналата мая.

Замесва се меко, гладко тесто, което да се отделя и да не лепне по плота, на който месите. Разделя се тестото на две топки, които се слагат в намазнен съд, покриват се и се оставят да втасат. След около 15 минути, когато тестото е започнало да се понадига, се примесва и отново се оставя да втасва.

Когато тестото е удвоило обема си, е ред да се оформят кифличките. Всяка от топките се разточва на кръгла кора с дебелина от 5 -6 мм. Разрязва се на четири, а след това всяка четвъртинка - още на две. Получават се осем триъгълника, на които откъм широката част се слага мармалад, по гъсто сладко или шоколад.

Завиват се кифличките, нареждат се в тава на разстояние една от друга и се оставят да втасат. Преди да се сложат да се пекат, се мажат с жълтък, разбит с малко олио, и се поръсват с кристална захар или сусам. Пекат се на 180 градуса с вентилатор до готовност.

За по-голям разкош към избрания пълнеж за кифличките може да добавите орехови ядки или стафиди, залети с няколко капки ром.

От същото тесто може да се направят и солени кифлички, като за целта при замесване на тестото се намаля количеството захар, а се увеличава солта. Не се слага и кората от лимон и портокал, а пълнежът може да е от сирене и яйца или кашкавал.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар