Маринована хамсия

13/03/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър9049295
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо14 922
  • Преглеждания за месеца191
  • Преглеждания за седмицата13
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3.9 от 5

Необходими Съставки

  • хамсия - 2 кг прясна
  • морска сол - около 1, 5 кг
  • зехтин - или олио
  • оцет - около 1/2 бутилка винен + балсамов
  • зехтин
  • копър
  • чесън - 1 глава
  • лимони - 1 брой
  • черен пипер - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре хамсията от глава, хриле и вътрешности. Ако има люспи, също ги отстранете. Поръсете в голям съд морска сол, ред риба, отново обилно сол, като завършите пак със сол. Покрийте съда и оставете да престои така за 2 денонощия.

След това хамсията се измива добре и се отстраняват гръбначните кости, които заради осоляването се отделят по-лесно. Подреждайте почистените рибки в съд на редове и ги залейте с оцет така, че да се покрият. Оставете да отлежи с оцета 1 денонощие.

След това отново изплакнете и ако е много солена, накиснете във вода за няколко часа. Всяка риба разрежете на 2 или 4 по-малки части. Смесете начукания чесън, скълцан копър, зехтин, прясно изцеден лимонов сок и малко балсамов оцет, по желание черен или лют пипер.

Започнете да редите хамсията в буркани, като редувате с маринатата - рибките в буркана трябва да са добре покрити със зехтин. Затворете ги и ги съхранявайте в хладилника. От 2 кг хамсия излизат 2 буркана.подобни рецепти тук

5 3
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Галин
Галин
28.10.2014 11:30
Таня , рибата е поела достатъчно оцет в месото си , така че дали ще я измиеш или не , няма разлика , иначе си права че 24 часа в сол стигат ! Рецептата също е перфектна !
0
2
Таня
Таня
22.05.2012 14:12
Ама защо миете рибата от оцета ???? нали това е консерванта, рибата не се мие ако искате да се запази дълго време и се държи в оцет толкова колкото в сол 24 часа са предостатъчни.
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв