Сладко от зелени смокини и лимонтузу

26/01/2017
"Да отидеш на гости, да те почерпят с домашно сладко от зелени смокити - ех, сладки спомени "
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо32
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4,5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • зелени смокини - 130 бр. в млечна зрялост
  • захар - 2 кг
  • лимонтузу - 5 г
  • вар - 1 с.л. гасена (или син камък)
  • вода - 600 - 700 мл

Начин на приготвяне

Това сладко се приготвя в определен период на годината - през май месец. При беритбата задължително се работи с ръкавици, за да не се получат алергични прояви!

Режем дръжките на всяка смокиня, измиваме старателно, дупчим с вилица на две места всяка смокинка.

Слагаме вода, колкото да покрие смокините. В първата вода добавяме гасената вар - така се запазва хубавият зелен цвят на смокините.

Така варим 3-4 пъти за по 5 минути, като всеки път сменяме водата. След всяко варене се обливат със студена вода и внимателно се изстискват смокините, като се внимава да не се разкъсат.

Вари се гъст сироп от водата и захарта. Изсипваме смокините, при желаната гъстота на сиропа добавяме лимонтузуту и спираме котлона. Пълни се в буркани, които веднага се затварят.

Няма нужда от стерилизация! Издържат повече от 2 години така!подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар