Свински пръжки

GoldGold
Чирак
3820792174
Свински пръжки
Снимка: Gold
1 / 6
04/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Феновете на мръвката ще разберат какво трепетно чувство изпитваме, когато гледаме тава, пълна с пръжки"

Необходими Продукти

  • сланина - 1 кг
  • вода
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сланината се преглежда внимателно за частични остатъци от кожа, както и за слоя, който разделя кожата от самата сланина.

В случай, че има такива участъци, трябва хубаво да се отстранят, понеже правят пръжките прекалено жилави. След това сланината се реже на кубчета от по два-четири кубични сантиметра.

Сипват се в тенджера, налива се вода колкото да ги покрие и се слагат на котлона със захлупен (затворен) капак на тенджерата, по възможност капакът да е с отвор за издишане на парата.

Ако капакът е с отвор се оставят така на най-високи градуси, докато водата се изпари и бъде заместена от мазнина, като от време на време се разбърква.

Когато кубчетата сланина станат с големина една трета от първоначалния размер, мазнината внимателно се отсипва и се оставя само толкова, колкото мъничко да покрие кубчетата.

Отделената мазнина се сипва в чист съд за по нататъшно използване, а кубчетата и мазнината, която е останала при тях се осоляват с една-две щипки сол или на вкус и се връщат на котлона, отново с капак, и се пържат докато не добият жълтокафяв цвят.

След това пърженото свинско се сваля от котлона и мазнината се отсипва в друг съд, но не в този, в който е предишната мазнина, понеже втората отсипана мазнина ще бъде с по-различен аромат и не е желателно да се смесва с първата.

Получените по този начин свински пръжки са изключително крехки и със невероятен аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Благодаря за изчерпателната рецепта!
02.04.2022 20:50
1
1