Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Шоколадова торта с кафе и сметана

Шоколадова торта с кафе и сметана

Шоколадова торта с кафе и сметана
Снимка: Силвия Николова
4 / 5
26/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
16
"Обичайте се, каквито сте и си хапнете парче от тази великолепна торта без никакви угризения - това е тайната на щастието"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 180 г
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 125 г
  • какао - 60 г
  • сода бикарбонат - 1 и 1/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1 и 1/4 ч.л.
  • сол - щипка
  • яйца - 2 бр. на стайна температура
  • айран - 140 мл гъст
  • олио - 75 мл
  • кафе - 140 мл прясно, горещо
  • За крема
  • шоколад - 400 г (200 г черен и 200 г млечен)
  • сладкарска сметана - 400 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • белтъци - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата:

В дълбока купа се разбъркват брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. Яйцата, олиото и айранът се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.

Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна. Сместа се изсипва в форма покрита с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. Охлажда се.

Крем:

Шоколадът се нарязва на малки парчета. Слагаме сметаната да кипне на котлона и се излива върху шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна температура, като се бърка от време на време.

Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Добавят се към шоколада на 2-3 пъти и се разбърква внимателно със силиконова шпатула за да се запази въздуха от белтъците. Готовият мус се прибира в хладилник докато стегне.

Декорира се по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: