Лятна манджичка

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312962681
Лятна манджичка
Снимка: Величка Калева
2 / 5
26/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Икономично, лесно и много ароматно - как да не се влюбиш в тази постна лятна манджичка?"

Необходими Продукти

  • чушки - 2 - 3 бр.
  • домати - 2 - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • сол
  • олио
  • магданоз
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измитите, почистени от семената и подсушени чушки се нарязват на кубчета. През зимата може да се използват замразени през късната есента - собствено производство, а може и сушени.

Те трябва предварително да се залеят с гореща вода и да стоят в нея, докато се „напоят”, след което се нарязват. Трудничко е с ципата, но може да се извади вътрешността им и да наготвите нея. Чушките може да са червени и зелени, за да има яденето цвят, но го сгответе с каквито разполагате. Моите останаха само червени.

Доматите – ако са пресни, се белят. За много кратко се потапят във вряща вода и когато си променят цвета се изваждат и се белят. Може също с тъпата страна на ножа да мините няколко пъти по ципата на домата и така е лесно обелването им, след което се настъргват с домакинско ренде или се нарязват на парчета. А може да се използват и домати от консерва, замразени или сушени.

В съд със сгорещено олио се прибавя почистеният и нарязан на ситно лук и чесън, който предварително съм „натиснала” и после нарязала. Пържи се докато стане прозрачен лукът. Прибавям нарязаните чушки и посолявам със сол. Яденето се запържва около 5-6 минути и доливам малко вода. Съдът се захлупва и така къкри на бавен огън, за да се задушат зеленчуците. Проверявам за сол и ако има нужда добавям според вкуса.

Имайте предвид, че като се сложат доматите, соленият вкус се подсилва. Затова по-добре по-пестеливо със солта. Не забравяйте да разбърквате от време на време, за да не загори яденето.

Когато видя, че продуктите, които се задушават са почти сготвени прибавям доматите. Оставям да поври още 5-6 минути. Прибавям брашното, като разбърквам докато се препече и доливам вода при непрекъснато бъркане, за да стане еднородна кашичка.

Трябва му още малко да поври и поръсвам яденето с магданоз. Ако обичате лютичко поръсете с лют пипер.

В тази лятна манджа трябва да има и нотка от зимата. Върви с „гарнитура” печена на жар сланинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: