Картофена супа за пости

26/01/2017
Анонимен
отАнонименЧирак3211635
"Постите не са пречка, а напротив - те са най-основателната причина да се храните вкусно и здравословно Вижте как "
Приготвяне15 мин.
Готвене50 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 367
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • за супата
  • картофи - около половин килограм
  • моркови - 2 бр. (неголеми)
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 2 скилидки
  • вода - около 1.2 л (гореща)
  • сол
  • черен пипер
  • за крутоните
  • хляб - 5 - 6 филии
  • червен пипер
  • лют червен пипер
  • чесън - на прах
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тази картофена супа – за разлика от стандартните рецепти и техните вариации – не се използват никакво мляко (или сметана), както и никакво олио (или зехтин, или масло). Последното я прави подходяща храна дори по време на строгите пости, когато е забранено да се консумира мазнина.

За начало обелваме картофите, нарязваме ги на дребни кубчета и ги слагаме в голяма тенджера с гореща вода. Докато се сварят, подготвяме останалите зеленчуци. Нарязваме праза на полумесеци, а чесъна – на ситно (може и да се пресова). Морковите наситняваме на дребни пръчици с ножа или с помощта на ренде тип „Бьорнер“.

Когато картофите са готови, изсипваме водата и ги оставяме в същата тенджера. Овкусяваме само със сол и черен пипер. С помощта на ръчна преса за пюре ги намачкваме, докато не се получи сравнително хомогенна смес. Добавяме зеленчуците и добре разбъркваме полученото.

Връщаме на котлона и доливаме врялата вода (може да се добави повече или по-малко вода. В случай че част от супата остане обаче и се претопля на следващия ден, например – ако е по-гъста поначало, то при повторното загряване ще се сгъсти още повече и може да заприлича на каша). Разбъркваме периодично и след десетина минутки супата е готова.

За да има все пак интересна нотка в обикновената картофена супа, приготвяме крутоните пикантни и ароматни. За целта нарязваме филийките хляб на кубчета и ги изсипваме в обикновена прозрачна найлонова торбичка. Добавяме подправките на вкус – сол, чесън на прах, червен пипер (лют и обикновен). (Важно е да се използват само сухи подправки, тъй като пресните могат да загорят и да развалят вкуса.)

Разтърсваме пликчето няколко пъти, по този начин хлебчетата ще се овкусят равномерно. Тук също не прибавяме мазнина, за да може ястието да си остане строго постно. Изсипваме крутоните в тава и ги печем за около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, като от време на време ги разбъркваме.

Супата се поднася гореща, а крутоните в отделна купичка, за да може всеки да си добави отделно според своите предпочитания, а и за да не се разкашкат.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар