Сладко със зелени смокини

26/01/2017
marcheva14  Мария Симеоноот marcheva14 Мария СимеоноПомощник Готвач 1x
"Няма как да не се влюбите във вкуса и аромата на това уникално сладко, не и когато е приготвено по тази рецепта "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо113
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • смокини - 1 кг зелени (здрави)
  • захар - 1 кг
  • вода - 380 мл
  • лимонтузу - 1 ч.л.

Начин на приготвяне

Подбират се здрави зелени смокини. Измиват се. Надупчват се с игла на няколко места и се поставят в голяма тенджера пълна със студена вода. Варят се 3 пъти по 5 минути, за да се отстрани горчивият вкус на зелената смокиня.

Времето се засича от момента на завиране. Водата се изхвърля и отново се налива студена вода. След последното варене смокините се поставят в гевгир и се обливат със студена вода. Изцеждат се и се охлаждат.

От захарта и водата се сварява сироп за около 10 мин. В сиропа се добавят смокините и се варят на силен огън за около 20 мин. Не се разбъркват с лъжица, а само се отпенват с решетъчна такава.

Тенджерата се поклаща докато се варят плодовете. Сваля се от огъня и се оставя за 24 часа на стайна температура без капак.

След тези часове се възваряват отново до необходимата гъстота на сиропа. Накрая се добавя и лимоновата киселина разтворена в 3-4 ч.л. вода за да се стопят кристалите. Сваля се от огъня и се налива с сухи и горещи бурканчета. Обръщат се за да се вакуумират.

Източник: Кулинарен блог на М. Митева

Забележка: Излязоха около 4 малки бурканчета сладко. Това сладко е със специфичен вкус и аромат и затова не се добавят ароматизатори.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар