Оригинална шкембе чорба

15/03/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценявата рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
112 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 115 899
  • Преглеждания за месеца25970
  • Преглеждания за седмицата2263
  • Коментирана84 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена112

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.подобни рецепти тук

5 100
4 55
3 34
2 19
1 21
Дай твоята оценка:

Коментари (84)

Потребител#202298
Оригиналната рецепта е:
200гр. Овче шкембе
200гр. Телешко шкембе
250гр. Свинско шкембе
3 средно големи моркова
2 глави лук
10 скилидки чесън
вода
2 ч.л. сол
Шкембета врът минимум 3 ч. Вадят се и се нарязват на кубчета. Больона се прецежда / не е задължително/.
Морковите и лука се рендосват и се пържат в 100 мл. олио, докато омекнат добре. Прецежда се хубаво и се добавя към шкембето. Ври още един час. Истинската шкембе чорба е с жълт цвят.
Чесана се пасира със солта и се добавя 100 мл. оцет. Слагаш в шкембе чорбата колкото желаеш. Може и лют червен пипер !
ДА ВИ СЛАДКО. / ДОБРЕ Е С БИРИЧКА /
2
3
Darina Glavanakova Bakard
Чорбата става много вкусна и без яйца и кисело мляко. Това е оригиналната рецепта, другите са добавени във времето. Ние у дома сме доволни. Благодаря за вкусотията!
11
2
Нина Севери
Нина Севери
07.02.2017 22:22
Само да добавя, че към шкембето се добавя свинско краче за сгъстяване, като после се изважда от чорбичката.
18
7
Людмил
Людмил
26.03.2017 11:48
Ако сложиш свинско или друго тогава Не е Шкембе чорба
17
1

Виж всички коментари или напиши такъв