четвъртък, 11 февруари

Оригинална шкембе чорба

От Роси ТрифоноваИноватор / Автор15/03/2012
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции6-8
Изпрати Оригинална шкембе чорба
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо347 567
  • Преглеждания за месеца13757
  • Преглеждания за седмицата2545
  • Коментирана62 пъти
  • Рейтинг3.7 от 5
  • Сготвена3

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
Сготви+2 точки
3 потребители сготвиха тази рецепта

Приготвяне на Оригинална шкембе чорба

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Обща оценка за рецептата:Дай и ти своята оценка!
3.7 от 191 Гласа

Отзиви (62)

Най-новитеНай-добритеНай-лошите
1
2
Отговор
емо

2016-01-23, Оценка 5.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

аз го правя така> слагам шкембето да ври заедно сас телешки крачета след като се сварят се назязват и се оставят сас булюна като му добавям около 100 грама масло и картофено пюре да се згъсти булюна застроивам го с прясно млеко става много вкусно сервира се с лют пипер и счукан чеснов с оцет
0
10
Отговор
никнай

2016-01-21, Оценка 5.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

Неможах да разбера за каво ти е олиото след като никаде не го използваш и какви са тия измерителни единици "с.л." и "ч.л." ?

Аматьори .....
1
1
АматьорАман от шефове, дето не знаят що е то с.л/ и ч.л. Пък и като си шеф, за какво ти е да можеш да четеш...., то четенето е за аматьорите.
4
0
аааСупени лъжици и чаени лъжици
2
2
Отговор
Христо Христов

2016-01-17, Оценка 5.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

От години си правя телешка шкембе чорба. Телешката шкембе чорба става много вкусна ако заедно със шкембето се варят и телешки крачета, тогава бульона става желиранолепкав и много вкусен- Млякото се прибавя накрая , може без брашно, само малко запръжка с червен пипер- Най-важното е чесъна и лютото да са в изобилие при хапването. Приятен апетит..!!
8
2
Отговор
Police
Полина

2016-01-14, Оценка 4.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

Според мен се получава по-добре като се направи запръжка от брашно и червен пипер за цвят.
13
7
Отговор
Светлана

2016-01-08, Оценка 5.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

Никой никъде не спомена, че за бульона от шкембето, по време на неговото варене се слага една голяма глава лук разрязана на две, един морков и 2 дафинови листа.Моят начин на правене на шкембе чорба е с яйце и кисело мляко.....имала съм заведение и и една готвачка туркиня, така го правеше.Мн повече ми харесва от с прясно мляко!
3
2
Отговор
Никола

2015-12-31, Оценка 5.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

Това е рецептата наистина, с малка забележка когато варят шкембето слагането е телешки капачки за по силен бульон и бульон а го разреждам 2 към 1 на 1л бульон 0,5л мляко , това е рецептата от червеният рецептурник и по принцип се сгъстява с малко брашно, но аз не сгъстявам
1
1
Андре6коРецептата е за класическа шкембе чорба. Всички останали в коментарите са комични вариации. Морков? Дафинов лист?? яйце и кисело мляко??? Потрес! Не се излагайте, хора!
1
0
Отговор
Selim

2015-12-24, Оценка 5.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

С какво ще се сгъсти шкембе чорба без брашно ?
17
2
Отговор
божидар

2015-10-30, Оценка 5.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

По същия начин го правя и смея да твърдя че така и само по тоя начин се прави шкембе чорба .
5
0
Отговор
Жана Сергеева

2015-09-30, Оценка 5.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

Невероятно! Браво и Благодаря!
13
4
Отговор
мммммммм

2015-04-15, Оценка 5.0 от 5 за Оригинална шкембе чорба

Защо решихте ,че точно това е "Оригинална шкембе чорба"???
0
1
eliTova e istinskata recepta zashtoto e prigotvyana ot nashte maiki i babi,gotvachi.Vsichki drugi sa doizkusureni.

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Домашна и уникална рецепта за Оригинална шкембе чорба. Намери ли това, което търсиш? Виж другите ни специалитети за Оригинална шкембе чорба. Изпробвани рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как да сготвим Оригинална шкембе чорба в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.