Оригинална шкембе чорба

15/03/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър90510328
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценявата рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
148 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 526 188
  • Преглеждания за месеца46134
  • Преглеждания за седмицата64
  • Коментирана86 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена148

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете чорбата да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.подобни рецепти тук

5 154
4 58
3 20
2 3
1 4
Дай твоята оценка:

Коментари (86)

Анонимен
Анонимен
15.05.2018 16:59
И аз също много благодаря!
1
0
Анонимен
Анонимен
15.05.2018 16:42
Страхотна рецепта! Благодаря много!
4
1
Потребител#202298
Оригиналната рецепта е:
200гр. Овче шкембе
200гр. Телешко шкембе
250гр. Свинско шкембе
3 средно големи моркова
2 глави лук
10 скилидки чесън
вода
2 ч.л. сол
Шкембета врът минимум 3 ч. Вадят се и се нарязват на кубчета. Больона се прецежда / не е задължително/.
Морковите и лука се рендосват и се пържат в 100 мл. олио, докато омекнат добре. Прецежда се хубаво и се добавя към шкембето. Ври още един час. Истинската шкембе чорба е с жълт цвят.
Чесана се пасира със солта и се добавя 100 мл. оцет. Слагаш в шкембе чорбата колкото желаеш. Може и лют червен пипер !
ДА ВИ СЛАДКО. / ДОБРЕ Е С БИРИЧКА /
14
46
Галя
Галя
01.09.2018 23:46
Ха ха ха и как измисли ,че прасетата имат шкембета?????
5
10
батко радко
батко радко
14.05.2018 10:29
Да напишете "оригинална" рецепта за шкембе е все едно да кажете "оригинална версия на народна песен".
17
0

Виж всички коментари или напиши такъв