Да помогнем на Мишо да проходи

Оригинална шкембе чорба

15/03/2012
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции6-8
Изпрати Оригинална шкембе чорба
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо445 801
  • Преглеждания за месеца17683
  • Преглеждания за седмицата531
  • Коментирана70 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
Сготви+2 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта

Приготвяне на Оригинална шкембе чорба

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.[подобни рецепти тук]

  • Google+
  • Pinterest

3.7
Общо 202 гласували
5 75
4 54
3 32
2 20
1 21
Дай твоята оценка:

Коментари (70)

Изпрати
Моника
28.06.2016 23:31
Ще ме извинявате ама тук не е конкурс по правопис.... И не всички са толкова образовани "не всички са учили до 5-ти клас" повечето сме учили до 12-ти че и на горе и сме достатъчно умни да не се занимаваме със връждебни, завиждащи и необразовани в общуването и добрия тон хора! Омръзна ми от всезнайковци навсякъде едно и също това се пишело така па това едиси как хора не се имайте за богове а още по малко за господари на света.

Не го приемайте лично не се отнася за всички ви просто нямаше как да не го напиша. със избинение към всички и към авторката че така и нагрозих фона!

Рецептата е хубава правила съм я преди доста време !
0
0
katq
17.05.2016 21:00
Много обичам шкембе!
9
0
Колко много сълзи са пролети над това шкембе.Топло и с лют червен пипер мммм.Бкусотия
15
0
Rumen Stoqnov
22.04.2016 21:52
От 32 години съм маистор-готвач.няма рецепта за шкембе чорба с прясно мляко!!!Това е рецепта за попара с мляко!Шкембе чорба се прави единствено с масло,брашно,яице и КИСЕЛО МЛЯКО!!!!Всичко оетанало са аматиорски брътвежи и подигравка със занаята!!!!
Radoslav Dimov Bobev
26.06.2016 18:41
Да застройваш шкембето със яйце и кисело мляко и да твърдиш, че си майстор-готвач... Късай, хвърляй и сменяй професията.
0
0
Ivo
23.04.2016 00:26
Ако отричаш прясното мляко в шкембе чорбата ,прибавяш яйце и кисело мляко , ТИ СИ АБСОЛЮТЕН АМАТЬОР и не си никакъв "МАЙСТОР ГОТВАЧ" Или си такъв в някое село . което го няма на картата....
60
12
21
38
ne6
09.04.2016 13:49
Bravo!...Taka se pravi klasi4eskA "6kembe 4orba".
12
3
Боби
05.03.2016 17:01
Моята баба прави телешкото шкембе като го слага за ври цяла нощ на слаб огън, така бульона стана най хубав
11
1
татяна
05.03.2016 11:04
добра шкембе чорба,но моят съвет,като се загреете олио сложете червеният пипер оставете да се отаи и оберете само олио оцветенно от пипера,така става по красива чорбата.
8
1
Йорданка
26.02.2016 14:13
любимата ми чорба!
12
1
емо
23.01.2016 08:59
аз го правя така> слагам шкембето да ври заедно сас телешки крачета след като се сварят се назязват и се оставят сас булюна като му добавям около 100 грама масло и картофено пюре да се згъсти булюна застроивам го с прясно млеко става много вкусно сервира се с лют пипер и счукан чеснов с оцет
Ivo
23.04.2016 00:31
Емо, правописът ти е ужасен ! Ограмоти се ! Рецептата ти е не е за класическата шкембе чорба....
13
3
7
14
никнай
21.01.2016 23:12
Неможах да разбера за каво ти е олиото след като никаде не го използваш и какви са тия измерителни единици "с.л." и "ч.л." ?

Аматьори .....
Ivo
23.04.2016 00:34
Ами чети. Написано е къде е олиото !
А с.л. е супена лъжица, ч.л. е чаена лъжица. Май ти си пълен аматьор. Това всеки го знае.
10
1
4
32

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още рецепти с

Домашна и уникална рецепта за Оригинална шкембе чорба. Намери ли това, което търсиш? Виж другите ни специалитети за Оригинална шкембе чорба. Изпробвани рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как да сготвим Оригинална шкембе чорба в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.