Оригинална шкембе чорба

Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваИноватор / Автор
15/03/2012
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценявата рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции6-8
Сготви+2 точки
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо628 388
  • Преглеждания за месеца7431
  • Преглеждания за седмицата2331
  • Коментирана78 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 83
4 54
3 33
2 20
1 22
Дай твоята оценка:

Коментари (78)

Сергей Анчев
Сергей Анчев
26.11.2016 13:54
2 л. течност и 1 Кг. шкембе,което се е свило при варенето.
Без сгъстител. Много рядко. Да няма грешка?
2
1
Алексей Димитров
Абе някак си байгън става с прясно мляко пък и за да си сипеш две паници мисля че продуктите не стигат Да ви кажа моята изпитана рецепта дето като я хапнеш чорбата отиваш да се преобличаш щото си се изпотил от удоволствие-Подробности при варенето няма единственото условие е да се запази обезателно бульона на шкембето Вадиш нарязваш и сега е важният момент В тава сипвате обилно олио-чорбата носи голямо количество олио без да разваля вкуса слагате две лъжици брашно и запържвате до златист загар за да не ви мирише чорбата на брашно С черпака наливате от бульона и слагате докато се получи достатъчно рядко за да го пресипете обратно в чорбата Забърквате и го оставяте да поври с шкембето Следващия момент -кофичка качествено кисело мляко и две яйца се разбиват идеално и като снемете чорбата от огъня пресипвате по малко в сместа като за целта ползвате разбира се по -голям съд и като изравните температурата го пресипвате в чорбата Връщате тенджерата за пет минути на огъня и сваляте Чорбата си е чорба -подправките са много ВАЖНИ прясно счукан чесън смесен с оцет и малко сол и обезателно едро смлян червен пипер За любителите на цвета винаги може да се изпържи малко червен пипер и да се добави в чорбата въпрос на вкус---да ви е сладко-АЛЕКС
5
2
katq
katq
27.11.2016 20:32
Страхотна и подробна рецепта ни даде! Не съм правила с кисело мляко, но бих опитала, защото много я обичам тази супа!
0
0
Людмил
Людмил
16.11.2016 16:45
Това е шкембе чорбата, простичко и бързо Другото са измишльотини което развалят вкусът на шкембе чорбата
5
5

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти