Оригинална шкембе чорба

Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваИноватор / Автор
15/03/2012
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценявата рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции6-8
Сготви+2 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо507 245
  • Преглеждания за месеца27868
  • Преглеждания за седмицата2059
  • Коментирана74 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют

Приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 80
4 54
3 33
2 20
1 22
Дай твоята оценка:

Коментари (74)

Изпрати
Светлозар Димитров
Това е! Всичко друго са вариации!
3
3
Dancho Boev
Dancho Boev
26.08.2016 02:43
Шкембето се вари с телещки кокал от джолан за да се получи плътност на бульона. Класика е когато го консумираш да ти лепне на устните.След демокрацията всички станаха сапацитети в кулинарията.
22
1
cekoff
cekoff
17.08.2016 16:01
Навсякъде различно я правят.Аз лично съм пробвал всички варианти и съм стигнал до изводът,че наѝ-добре се получава и със прясно мляко и с кисело мляко ,брашно и жълтък от яѝце,заедно.Разбивам брашното с прясното мляко и го добавям към чорбата да ври,след което правя варена застроѝка само от кисело мляко с жълтък.На края загрявам маслото, добавям червеният пипер и веднага изсипвам във вече готовата чорба и разбърквам.После чесън ,оцет и лют пипер коѝ колкото обича.Не е по оригинала,но се получава уникално.
67
8
Йорданка
Йорданка
29.06.2016 12:36
всеки различно я приготвя, на мен лично ми е любима чорба и я ям навсякъде и по-различните краища я приготвят по различен начин
15
4
Моника
Моника
28.06.2016 23:31
Ще ме извинявате ама тук не е конкурс по правопис.... И не всички са толкова образовани "не всички са учили до 5-ти клас" повечето сме учили до 12-ти че и на горе и сме достатъчно умни да не се занимаваме със връждебни, завиждащи и необразовани в общуването и добрия тон хора! Омръзна ми от всезнайковци навсякъде едно и също това се пишело така па това едиси как хора не се имайте за богове а още по малко за господари на света.

Не го приемайте лично не се отнася за всички ви просто нямаше как да не го напиша. със избинение към всички и към авторката че така и нагрозих фона!

Рецептата е хубава правила съм я преди доста време !
15
7
katq
katq
17.05.2016 21:00
Много обичам шкембе!
15
2
Христо Христов
Колко много сълзи са пролети над това шкембе.Топло и с лют червен пипер мммм.Бкусотия
26
1
Rumen Stoqnov
Rumen Stoqnov
22.04.2016 21:52
От 32 години съм маистор-готвач.няма рецепта за шкембе чорба с прясно мляко!!!Това е рецепта за попара с мляко!Шкембе чорба се прави единствено с масло,брашно,яице и КИСЕЛО МЛЯКО!!!!Всичко оетанало са аматиорски брътвежи и подигравка със занаята!!!!
36
69
Ivo
Ivo
06.09.2016 17:05
Ти се подиграваш със занаята !
Може да си добър, но само за твоето село , което го няма и на картата, дори.
Ограмоти се , селянче....
11
3
Radoslav Dimov Bobev
Radoslav Dimov Bobev
26.06.2016 18:41
Да застройваш шкембето със яйце и кисело мляко и да твърдиш, че си майстор-готвач... Късай, хвърляй и сменяй професията.
40
11
Ivo
Ivo
23.04.2016 00:26
Ако отричаш прясното мляко в шкембе чорбата ,прибавяш яйце и кисело мляко , ТИ СИ АБСОЛЮТЕН АМАТЬОР и не си никакъв "МАЙСТОР ГОТВАЧ" Или си такъв в някое село . което го няма на картата....
91
22
ne6
ne6
09.04.2016 13:49
Bravo!...Taka se pravi klasi4eskA "6kembe 4orba".
19
4
Боби
Боби
05.03.2016 17:01
Моята баба прави телешкото шкембе като го слага за ври цяла нощ на слаб огън, така бульона стана най хубав
20
2

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с