петък, 27 февруари

Оригинална шкембе чорба

Публикувана от:
Видяно: 172 021 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Чорби
Рецепта за Оригинална шкембе чорба
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции6-8

Избрани

Още от Чорби

Още рецепти с

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют

Приготвяне на Оригинална шкембе чорба

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.

  • Google+
  • Pinterest
4.1 от 130 Гласа

Отзиви (48)

  • 1
    1
    Отговор
    Pin2

    2015-02-17, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    15 готвача да има, 15 рецепти ще кажат. За мен това е най-точната рецепта. Класика в жанра.
  • 6
    1
    Отговор
    Бай Иван стар шкембеджия

    2015-01-18, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    Във всеки край на България рецептата е различна. Тази рецепта може да се каже, че е присъща за Западната част на България.. но пак повтарям, не навсякъде. Ако попитате хората от София през Кюстендил, Благоевград, Банско, Гоце Делчев та до Сандански и Петрич... това е оригинала. И може би са прави... има си и легенди за Царя, как е ял шкембе-чорба в Банско...
    6
    0
    ИринаНай доброто шкембе е това!!!
  • 0
    0
    Отговор
    Джоанна

    2015-01-13, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    Не добавяте ли 3,4 лъжици брашно?
  • 3
    10
    Отговор
    Милко Станчев

    2015-01-06, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    Незнам как някой преценява коя рецепта е оригинална и коя не!
    На вид тази чорба не изглежда добре, убеден съм, че и на вкус се усеща само загрятото прясно мляко, а бульона е рядък и безвкусен.
    Иска се кисело мляко, а за хубав бульон - един джолан се сварява заедно с шкембето и писле се маха, така бульона е плътен. Ако искате да е по-плътен и по-тъмен - препечено брашно, казвам препечено, защото се прави на тиган без капка мазнина, на сухо ! Айде, да ви е сладко ;)
    П.С.: Не преварявайте шкембето, да не се разлигави.
  • 9
    1
    Отговор
    Д. Цонков

    2014-12-31, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    Рецептата е точна. Шкембе чорбата е нещо свещено! Единственото, което се осмелявам да добавя е, че аз слагам 5-6 цели зърна черен пипер заедно с бульона.
  • 1
    12
    Отговор
    отново аз

    2014-12-04, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    Чорбата от свински стомаси се нарича "чорба от свински шардени" , а не от шкембе
    0
    0
    шшшТелешко
    7
    1
    ДиянаДрън, дрън, в България си е любимата Шкембе чорба, имаме си и заведения Шкембенжийници !
  • 10
    14
    Отговор
    Стела от Троян

    2014-12-04, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    Това е рецепта на крайпътните заведения,където клиентите основно са шофьори, снабдители,дребни търговци, които бързат да ядат и отпътуват,като не се вглеждат много в купичката с чорбата.Тези майстори на шкембе чорбата го поизмиват на чешмата със студена вода и го слагат така да се вари.Така се правят пари.По-старите готвачи знаят каква е фирата при студената обработка на шкембето и каква е топлата.Тази фира при топлата обработка не носи пари на заведението.Като погледна в купичката на снимката си личи точно каква е консистенцията на чорбата.Правя си извод какъв вкус има от запържения червен пипер в олиото.Представям си как се чувстват хората със стомашни проблеми.ТАКАВА РЕЦЕПТА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ТРЯБВА ДА Я ЗАБРАНЯТ ДА СЕ ПРЕДЛАГА В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ.
    Първо: шкембето се залива с вряла вода и се остъргва да остане само мускулната част от него.
    Второ: вари се с подправки от зърна чер пипер и листенце от дафинов лист,морков, по късно към края се добавя и сол, така бульонът е по-силен.
    Трето:шкембето след като се свари се изважда и се охлажда.Бульонът се прецежда и в него се връща ситно нарязаното на кубчета шкембе.
    Четвърто:прави се запръжка от масло и настъргани моркови.След като се оцвети мазнината от морковите, през цедка се изсипва в тенджерата с шкембето и бульона.Прецеденият морков се изхвърля.
    Пето: варената застройката се прави по желание с прясно или кисело мляко,жълтъци и брашно.При поднасяне се предлага едро смян червен лют пипер, чер пипер,оцет и чеснова паста.ДА ВИ Е СЛАДКО! Това е супа с прекрасна консистенция и вкус.
  • 23
    3
    Отговор
    катерина

    2014-11-13, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    точно това е оригиналната шкембе чорба с прясно мляко ,а не с кисело
  • 7
    1
    Отговор
    mimmi

    2014-11-12, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    А за 30 порции горе долу колко мляко ми е необходимо?благодаря предварително.
  • 8
    0
    Отговор
    ели

    2014-11-03, Оценка 5 от 5 за Оригинална шкембе чорба

    прави се само от телешко иначе всяко друго е фалш-телешкото е с друг аромат и месото в него е друго...

Домашна и уникална рецепта за Оригинална шкембе чорба. Намери ли това, което търсиш? Виж другите ни специалитети за Оригинална шкембе чорба. Изпробвани рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как да сготвим Оригинална шкембе чорба в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.