неделя, 1 май

Оригинална шкембе чорба

15/03/2012
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции6-8
Изпрати Оригинална шкембе чорба
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо414 087
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата5081
  • Коментирана67 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5
  • Сготвена5

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
Сготви+2 точки
5 потребители сготвиха тази рецепта

Приготвяне на Оригинална шкембе чорба

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.7
Общо 200 гласували
5 74
4 54
3 32
2 20
1 20
Дай твоята оценка:

Коментари (67)

Изпрати
Rumen Stoqnov
22.04.2016 21:52
От 32 години съм маистор-готвач.няма рецепта за шкембе чорба с прясно мляко!!!Това е рецепта за попара с мляко!Шкембе чорба се прави единствено с масло,брашно,яице и КИСЕЛО МЛЯКО!!!!Всичко оетанало са аматиорски брътвежи и подигравка със занаята!!!!
Ivo
23.04.2016 00:26
Ако отричаш прясното мляко в шкембе чорбата ,прибавяш яйце и кисело мляко , ТИ СИ АБСОЛЮТЕН АМАТЬОР и не си никакъв "МАЙСТОР ГОТВАЧ" Или си такъв в някое село . което го няма на картата....
9
3
6
6
ne6
09.04.2016 13:49
Bravo!...Taka se pravi klasi4eskA "6kembe 4orba".
2
1
Боби
05.03.2016 17:01
Моята баба прави телешкото шкембе като го слага за ври цяла нощ на слаб огън, така бульона стана най хубав
3
1
татяна
05.03.2016 11:04
добра шкембе чорба,но моят съвет,като се загреете олио сложете червеният пипер оставете да се отаи и оберете само олио оцветенно от пипера,така става по красива чорбата.
3
1
Йорданка
26.02.2016 14:13
любимата ми чорба!
8
1
емо
23.01.2016 08:59
аз го правя така> слагам шкембето да ври заедно сас телешки крачета след като се сварят се назязват и се оставят сас булюна като му добавям около 100 грама масло и картофено пюре да се згъсти булюна застроивам го с прясно млеко става много вкусно сервира се с лют пипер и счукан чеснов с оцет
Ivo
23.04.2016 00:31
Емо, правописът ти е ужасен ! Ограмоти се ! Рецептата ти е не е за класическата шкембе чорба....
2
0
4
8
никнай
21.01.2016 23:12
Неможах да разбера за каво ти е олиото след като никаде не го използваш и какви са тия измерителни единици "с.л." и "ч.л." ?

Аматьори .....
Ivo
23.04.2016 00:34
Ами чети. Написано е къде е олиото !
А с.л. е супена лъжица, ч.л. е чаена лъжица. Май ти си пълен аматьор. Това всеки го знае.
0
0
Аматьор
04.02.2016 20:37
Аман от шефове, дето не знаят що е то с.л/ и ч.л. Пък и като си шеф, за какво ти е да можеш да четеш...., то четенето е за аматьорите.
14
1
2
28
Христо Христов
17.01.2016 18:43
От години си правя телешка шкембе чорба. Телешката шкембе чорба става много вкусна ако заедно със шкембето се варят и телешки крачета, тогава бульона става желиранолепкав и много вкусен- Млякото се прибавя накрая , може без брашно, само малко запръжка с червен пипер- Най-важното е чесъна и лютото да са в изобилие при хапването. Приятен апетит..!!
12
2
Полина
14.01.2016 00:02
Според мен се получава по-добре като се направи запръжка от брашно и червен пипер за цвят.
14
6
Светлана
08.01.2016 10:04
Никой никъде не спомена, че за бульона от шкембето, по време на неговото варене се слага една голяма глава лук разрязана на две, един морков и 2 дафинови листа.Моят начин на правене на шкембе чорба е с яйце и кисело мляко.....имала съм заведение и и една готвачка туркиня, така го правеше.Мн повече ми харесва от с прясно мляко!
21
17

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Домашна и уникална рецепта за Оригинална шкембе чорба. Намери ли това, което търсиш? Виж другите ни специалитети за Оригинална шкембе чорба. Изпробвани рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как да сготвим Оригинална шкембе чорба в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.