Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе Чорба»Оригинална шкембе чорба

Оригинална шкембе чорба

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Оригинална шкембе чорба
Снимка: Admin
1 / 18с Видео
10/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценяваната рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 литър
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.

Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.

Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.

Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
5173
459
320
23
14
Дай твоята оценка:

Коментари

Никола
Никола
Това е рецептата наистина, с малка забележка когато варят шкембето слагането е телешки капачки за по силен бульон и бульон а го разреждам 2 към 1 на 1л бульон 0,5л мляко , това е рецептата от червеният рецептурник и по принцип се сгъстява с малко брашно, но аз не сгъстявам
31.12.2015 09:52
12
8
2
Покажи всички подкоментари
Selim
Selim
С какво ще се сгъсти шкембе чорба без брашно ?
24.12.2015 20:03
7
4
3
Покажи всички подкоментари
божидар
божидар
По същия начин го правя и смея да твърдя че така и само по тоя начин се прави шкембе чорба .
30.10.2015 14:09
37
14
1
Покажи всички подкоментари
Жана Сергеева
Жана Сергеева
Невероятно! Браво и Благодаря!
30.09.2015 10:32
10
2
мммммммм
мммммммм
Защо решихте ,че точно това е "Оригинална шкембе чорба"???
15.04.2015 12:41
26
9
2
Покажи всички подкоментари
boris
boris
Super
01.04.2015 19:27
2
вили
вили
Това е истинската шкембе чорба-без брашно и крумид и други притурки
29.03.2015 08:54
23
5
2
Покажи всички подкоментари
niko
niko
s vino stava I s rakia :D :D
15.03.2015 13:16
6
3
1
Покажи всички подкоментари
Pin2
Pin2
15 готвача да има, 15 рецепти ще кажат. За мен това е най-точната рецепта. Класика в жанра.
17.02.2015 14:03
37
12
Бай Иван стар шкембеджия
Бай Иван стар шкембеджия
Във всеки край на България рецептата е различна. Тази рецепта може да се каже, че е присъща за Западната част на България.. но пак повтарям, не навсякъде. Ако попитате хората от София през Кюстендил, Благоевград, Банско, Гоце Делчев та до Сандански и Петрич... това е оригинала. И може би са прави... има си и легенди за Царя, как е ял шкембе-чорба в Банско...
18.01.2015 20:56
41
3
1
Покажи всички подкоментари
Джоанна
Джоанна
Не добавяте ли 3,4 лъжици брашно?
13.01.2015 22:06
8
16
Милко Станчев
Милко Станчев
Незнам как някой преценява коя рецепта е оригинална и коя не!
На вид тази чорба не изглежда добре, убеден съм, че и на вкус се усеща само загрятото прясно мляко, а бульона е рядък и безвкусен.
Иска се кисело мляко, а за хубав бульон - един джолан се сварява заедно с шкембето и писле се маха, така бульона е плътен. Ако искате да е по-плътен и по-тъмен - препечено брашно, казвам препечено, защото се прави на тиган без капка мазнина, на сухо ! Айде, да ви е сладко ;)
П.С.: Не преварявайте шкембето, да не се разлигави.
06.01.2015 13:08
27
47
1
Покажи всички подкоментари
Д. Цонков
Д. Цонков
Рецептата е точна. Шкембе чорбата е нещо свещено! Единственото, което се осмелявам да добавя е, че аз слагам 5-6 цели зърна черен пипер заедно с бульона.
31.12.2014 12:53
37
3
отново аз
отново аз
Чорбата от свински стомаси се нарича "чорба от свински шардени" , а не от шкембе
04.12.2014 22:21
5
25
2
Покажи всички подкоментари
Стела от Троян
Стела от Троян
Това е рецепта на крайпътните заведения,където клиентите основно са шофьори, снабдители,дребни търговци, които бързат да ядат и отпътуват,като не се вглеждат много в купичката с чорбата.Тези майстори на шкембе чорбата го поизмиват на чешмата със студена вода и го слагат така да се вари.Така се правят пари.По-старите готвачи знаят каква е фирата при студената обработка на шкембето и каква е топлата.Тази фира при топлата обработка не носи пари на заведението.Като погледна в купичката на снимката си личи точно каква е консистенцията на чорбата.Правя си извод какъв вкус има от запържения червен пипер в олиото.Представям си как се чувстват хората със стомашни проблеми.ТАКАВА РЕЦЕПТА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ТРЯБВА ДА Я ЗАБРАНЯТ ДА СЕ ПРЕДЛАГА В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ.
Първо: шкембето се залива с вряла вода и се остъргва да остане само мускулната част от него.
Второ: вари се с подправки от зърна чер пипер и листенце от дафинов лист,морков, по късно към края се добавя и сол, така бульонът е по-силен.
Трето:шкембето след като се свари се изважда и се охлажда.Бульонът се прецежда и в него се връща ситно нарязаното на кубчета шкембе.
Четвърто:прави се запръжка от масло и настъргани моркови.След като се оцвети мазнината от морковите, през цедка се изсипва в тенджерата с шкембето и бульона.Прецеденият морков се изхвърля.
Пето: варената застройката се прави по желание с прясно или кисело мляко,жълтъци и брашно.При поднасяне се предлага едро смян червен лют пипер, чер пипер,оцет и чеснова паста.ДА ВИ Е СЛАДКО! Това е супа с прекрасна консистенция и вкус.
04.12.2014 22:17
37
47
3
Покажи всички подкоментари
катерина
катерина
точно това е оригиналната шкембе чорба с прясно мляко ,а не с кисело
13.11.2014 21:23
60
17
mimmi
mimmi
А за 30 порции горе долу колко мляко ми е необходимо?благодаря предварително.
12.11.2014 20:13
8
4
ели
ели
прави се само от телешко иначе всяко друго е фалш-телешкото е с друг аромат и месото в него е друго...
03.11.2014 23:44
23
2
Багряна Стойчева
Багряна Стойчева
Баща ми беше готвач.От него знам тази уникална рецепта.
12.10.2014 13:38
38
5
горо
горо
За дадената рецепта трябва да се знае че идва от саседите.А добавката на прясно мляко е наша .А ако ти се хапват,джолани и пр.бягаш от вкуса и веч не се зове шкембе чорба.
02.10.2014 14:27
7
13