Пържено пиле в сметанов сос

28/01/2017
Даниела Русева
отДаниела РусеваГотвач3047478
"Точно така - пържено, със сметана и невероятно, направо безумно вкусно "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо671
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • пилешко месо - 1 кг от обезкостени бутчета заедно с плешките
  • вино розе - 150 мл или бяло
  • готварска сметана - 200 мл, подходяща за термична обработка
  • заквасена сметана - 200 мл
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • вегета - или кубче пилешки бульон
  • за овалване на месото
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • сол - 1 щипка
  • сух босилек - 1 щипка
  • риган - 1 щипка или чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обезкостеното месо нарязваме на жулиени.

Смесваме подправките с брашното, в което се овалва месото.

В тиган на огъня се загрява олиото, в което на два етапа запържваме месото. Така ще може равномерно да се глазира. В противен случай може да си пусне много сок, а така има вероятност да се вари, вместо да се пържи. Запържваме месото по 2-3 минути, като го обръщаме от двете страни, и го изваждаме в една паница.

Такава е и процедурата със втората доза месо и се запържва по същия начин. Когато месото е почти готово, добавяме чесъна, който предварително сме нарязали на колелца. Запържваме го за 1 минута, заедно с месото.

В този момент в тигана се връща и първото месо. Всичко се разбърква заедно, залива се с виното и се готви, като се оставя да поври за около 3-4 минути.

Заливаме с течната готварска сметана. Добавяме и заквасената сметана, която е добре преди това да се разбърка до гладкост. Овкусяваме вкус със сол.

Добавяме стрито кубче бульон, също и черен пипер. Отново леко разбъркваме и захлупваме с капак. Оставяме яденето да къкри 5-6 минути на тих огън.

Тъй като се сгъстява бързо, е добре да се разбърква периодично, за да не залепне.

Сметановото пилешко месо, сервирано топло, е много приятно на вкус с резен лимон. Поръсете с магданоз.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!