Шкембе чорба с телешко

28/01/2017
"Оставете споровете коя е оригиналната шкембе чорба - опитайте тази със застройка от кисело мляко и ще откриете, че в сърцето ви има място за повече от една шкембе чорба "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 543
  • Преглеждания за месеца1329
  • Преглеждания за седмицата93
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - от младо теле - 400 г
  • чесън - 5 бр. скилидки
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 4 с.л.
  • чили
  • олио - 7 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера под налягане слагаме шкембето с два литра и половина вода. Варим около половин час, след което изваждаме шкембето и го нарязваме на дребно. Бульона го прецеждаме.

В купа разбиваме две яйца, прибавяме към тях киселото мляко и четири лъжици брашно. Разбъркваме хубаво, след което яйчено-млечната смес я прехвърляме в подходяща тенджера.

Прибавяме два черпака от бульона, добавяме 1 ч.л. черен пипер, като разбъркваме и слагаме на котлона.

Непрекъснато разбъркваме, докато леко заври и се сгъсти. Прибавяме отново от бульона и това се повтаря няколко пъти, като непрекъснато разбъркваме, за да не залепне.

Цялата процедура с варенето на яйчено-млечната застройка е около 20 минути, след което махаме тенджерата от котлона. В малка касерола със седем супени лъжици олио правим запръжка с 1/2 с.л. червен пипер и добавяме. Пресоваме чесъна и го добавяме към чорбата. При сервиране по желание прибавяме чили.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Zaiko72
Zaiko72
15.07.2017 21:27
Рецептата е много правдоподобна, само киселото мляко бих заместил с прясно. И в същото време изваряването на шкембето (било то свинско или телешко) придава мекота, крехкост и аромат.
Но пиша коментара по друг повод, продава се желиран език (във разфасовка подобна на саздърма) Нарежете езика на ситно и го добавете към шкембе чорбата, уникално е допълването!!! Разбира се шкембето преобладава поне 2 пъти повече от езика ))
0
0
Zaiko72
Zaiko72
15.07.2017 21:29
Абе и не варете в тенджера под налягане, варете в нормална тенджера на тих огън та да не изкипи и загори прясното мляко ))))
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв