Патешка чорбица с кисело зеле и триеница

29/01/2017
Даниела Русева
отДаниела РусеваПомощник Готвач2856073
"Настояваме тази страхотна селска гозба да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО за съхраняване на нематериалното културно наследство "
Приготвяне30 мин.
Готвене100 мин.
Общо130 мин.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо154
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • патешки маншони - 800 гр /6 - 7 бр./
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • кисело зеле - 1 чинийка, сърцевина
  • зелева чорба - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 - 2 щ.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер - 10 зърна
  • дафинов лист - 2 - 3 бр.
  • брашно - 3 с.л. за триеницата
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред се почистват патешките маншони добре, заливат се с вода да се покрият и се сваряват в тенджерата под налягане. Във водата се добавя 1 с.л. сол, 10 зърна черен пипер, дафиновия лист и се вари около един час. Маншоните се изваждат от водата и се обезкостяват, като се поохладят.

Триеницата можем да направим, докато патешкото месо се вари. Ще я използваме вместо фиде. Приготвяме си една тавичка и една паница, в която сипваме 3 пълни лъжици брашно.

Мокрим ръцете си с топла вода, потапяме ги в чинията с брашното, а след това протриваме длани над тавата. Това, което пада, е триеницата във форма на дребни фитилчета.

Пресява се със сито, за да изпада излишното брашно и по-дребните трохи. Сипваме трохите обратно в тава и слагаме във фурната, включена с вентилация на 50-60 градуса. Изсушаваме за 15-20 минути.

За да направим чорбата, капваме в тенджера малко олио и малко от мазнината на бульона от свареното месо. Пускаме нарязания на кубчета праз, заедно с моркова, настърган на едрото ренде.

Позапържваме, като разбъркваме за 4-5 минути. Прибавяме малко червен пипер - 1 ч.л., разбърква се, а след това заливаме с няколко черпака от бульона и още малко вода.

От сърцевината на една кисела зелка се накълцва на дребно, около 1 чинийка, което се добавя щом чорбата заври. Оставяме да ври около двадесетина минути. Месото, което сме обезкостили през това време, се пуска в тенджерата.

Прибавяме и 1 чашка триеница, наливаме една чаша зелева чорба и една кафяна чашка прясно мляко. Овкусяваме с черен пипер и чубрица. Чорбата се вари още 5-6 минути.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар