Питки Розички

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Питки Розички
Снимка: Таня Левенова
1 / 2
29/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Перфектната семейна питка, която ще се услади и на малки, и на големи"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • мая - 7 г суха
  • яйца - 1 бр. + белтък
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите се омесва средно меко тесто, като маята направо се размесва с брашното и другите продукти. Олиото се добавя накрая на месенето, като тестото се разтяга и по средата му то се излива с лъжица.

Омесва се хубаво до поемането му. Тестото се покрива с найлон в купа и се оставя на включена фурна на 20-30 градуса за 30 мин.

След това се поставя на плота, поръсен леко с брашно и се размесва леко. Тестото се дели на 2 части - една по-голяма и втората - на половината на първата.

От голямата част на тестото се правят топки, големи колкото яйце. Покриват се с кърпа. От малката част тесто също се правят топчета но с големината на орех.

По-големите топчета се разточват на кръг. Нарязват се на 4 сектора, без да се стига до средата. В средата се поставя малкото топче и с всяка част от нарязаното първо кръгче се завива леко.

Получава се розичка. Те се редят в тава намазана с масло или олио на разстояние, да не се слепят при печене.

Така подредени се намазват с жълтък, малко олио и вода. Изпичат се на 180 градуса за 35 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: