Питка със сусам и масло

30/01/2017
Марияна
отМариянаИноватор5382545463
"Щом майсторът каже масло, ние слагаме масло, каже ли сусам - ръсим със сусам. И ето го резултатът "
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо230
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно – около 1 кг
  • мая – 1 бр. кубче
  • кисело мляко – 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • олио – 5 с.л.
  • захар – 1 с.л.
  • сол – 1 с.л.
  • прясно мляко – 300 мл
  • сусам - за поръсване
  • за намазване на питката
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • масло - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • масло – 4.5 с.л. за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме жълтък на 1 бр. яйце в купичка и слагаме вътре 2 с.л. масло и 1 с.л. прясно мляко. Ще използваме за намазване на топките. В по-голяма купа слагаме две яйца и един белтък.

Към тях добавяме солта и олиото. После добавяме и киселото мляко. Всичко объркваме добре. В топло прясно мляко слагаме маята и захарта с 2 с.л. брашно. Оставяме да шупне на топло, покриваме я.

Прибавяме и нея при другите съставки, след като бухне. Пресяваме брашното и си правим кладенче по средата. Аз изсипвам брашното в голяма тава. Слагаме при брашното съставките, които разбъркахме в купичката.

Замесваме меко тесто, първо вътре и после доомесваме върху набрашнен плот. Оставяме го на топло да втаса за 45 мин. Делим втасалото тесто на 7 части. Всяка част оформяме като топка.

Намазваме тавичката с масло и набрашняваме леко. Подреждаме топките в кръг и по средата слагаме една. Оставяме покрита на топло и втасва още веднъж. След като втаса, я мажем с разбитите жълтък, прясно мляко и масло.

Поръсваме обилно със сусам или ръсеница. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност. Получава се висока бухнала питка на кръгчета. Да ви е сладко!
подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар