Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Усукана баница за лакомници

Усукана баница за лакомници

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Усукана баница за лакомници
Снимка: Мария Симова
1 / 4
03/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Толкова е вкусна, че ще ви замае и с аромат, че и с външен вид"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - 600 г
  • за плънката
  • сирене - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 100 г (разтопено)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете топлото мляко, захарта и маята, разбърквате докато се разтворят. Завийте сместа с кърпа и оставете на топло.

В съда, в който ще месите, пресявате брашното и добавяте солта, разбитите яйце + 1 белтък и олио.

Прибавяте шупналата мая и замесвате меко и не лепнещо по пръстите тесто. Готовото тесто завийте с кърпа и оставете на топло да удвои обема си.

През това време си правите плънката, като смесвате натрошеното сирене с яйцето и разбърквате добре.

Отделно разтопявате маслото и постилате тавата с хартия за печене.

Разделете тестото на четири равни части. Всяка част разточвате с точилка на пръвоъглълни листа с размери 25 х 30 см.

Полагате листата едно върху друго, като помежду им мажете обилно с масло, последния лист отгоре не мажете.

Подредените листа разточвате заедно на по-голям лист с размери 40 х 45 см.

Нарежете получената слоеста кора на ивици, широки 3 см, всяка ивица усуквате и редите в тавата една по една на малко разстояние.

Намажете баницата с разбитите жълтък + 1 с.л. прясно мляко и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна. Печете до златисто.

Усуканата баница за лакомници е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
510
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#184997
Потребител#184997
А плънката къде и кога се слага?
03.02.2017 15:44
33
3
Покажи всички подкоментари