Гръцка питка с маслини

17/03/2012
"Една от причините гърците да са толкова спокойни и усмихнати е, че гледат да хапват винаги вкусотии "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо14 297
  • Преглеждания за месеца56
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г бяло
  • маслини - 200 г, без костилки
  • кисело мляко - 200 мл
  • масло - към 100 г
  • мая - 1/4 пакетче
  • захар - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 - 2 жълтъка
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • лук - 1 - 2 малки главички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладка вода със захарта. Към нея прибавете и разбъркайте брашното, млякото и солта.

Замесете тестото и го оставете да втаса, докато увеличи обема си двойно.

Разделете тестото на 2 части. Всяка се разточва с големината на тавата, в която ще печете. Добре е да е по-голяма.

Разточете първата питка, намажете я с разтопено масло и поръсете с накълцани маслини.

Отгоре сложете втората разточена питка и намажете с разбитите жълтък и кисело мляко.

Направете украсата от няколко нарязани маслини и лук и сложете да се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато хубаво се зачерви.подобни рецепти тук

5 4
4 5
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

иво
иво
24.03.2013 15:00
С настърган кашкавал отгоре е супер
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв