Бозата на баба

30/01/2017
gab4inkoот gab4inkoНовак
"Признаваме, че това не е точно рецептата на баба, но бозата се получава дори по-вкусна от тази, която помним като деца "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо466
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг-
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • брашно - 1 ч.ч. тип 500
  • захар - 1 ч.ч.
  • боза - 400 г био
  • вода - 2.5 л (може и малко повече)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е изпробвана рецепта, която открих в интернет, но беше за 5л. вода и с друго брашно. Уверявам ви, че тази рецепта е много лесна за приготвяне и много сполучлива, а също така и здравословна за децата ви.

Чашата с брашно изсипах в тенджера (по-голяма и широка) и изпекох брашното докато порозовее, на слаб огън, за да не се препече, като се бърка непрекъснато.

Оставих да изстине и добавих захарта. Добавих водата постепенно, може да се бърка с тел (аз използвах дървена лъжица).

Трябва да се получи еднородна смес без бучки и тогава чак се слага на котлона за да заври. Пак се бърка постоянно, оставя се да заври около 5 мин (не съм засичала с точност, но както с нишестето, то си проличава и се избистря).

В оригиналната рецепта пишеше, след като се охлади, да се добави бозата за закваска, аз лично я налях, докато е гореща.

Бозата ми беше станала резлива и с много балони. Направо си вреше. Много е важно маята да е от хубава боза без никакви Е-та. И това е цялата философия.

Тайната е, че трябва да престои поне 48 часа, за да има вкус на едновремешната боза. Но става и да се пие така.

На следващия ден видях, че се посгъстила и добавих още вода, това вече е въпрос на избор. Още като сварих бозата, отделих в шишенце да имам закваска за следващата доза.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар