Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка в кори със сос Бешамел

Запеканка в кори със сос Бешамел

Запеканка в кори със сос Бешамел
Снимка: Анонимен
1 / 2
31/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Може и да не е най-лесната за приготвяне запеканка в света, но определено е най-вкусната. А който не вярва, да опита"

Необходими Продукти

  • за запеканката
  • картофи - около 1.5 кг
  • гъби - 5 - 6 броя
  • лук - 3 глави кромид средно големи
  • бекон - около 200 г
  • фини кори - 3 - 4 броя
  • кашкавал - около 100 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • олио - за намазване
  • за соса
  • масло - 50 г с една идея по - малко от половината на малките пакетчета
  • брашно - 3 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл студено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За начало обелваме и нарязваме картофите на средно дебели кръгчета. Слагаме ги да се варят до полуготовност, като внимаваме да не започнат да се разчупват. През това време подготвяме останалите зеленчуци. Гъбите режем на филийки, а главите лук – на полумесеци. Бекона оформяме по собствен вкус – на кубчета, на ленти или на дребни парченца.

В малко олио запържваме за няколко минути лука. Когато поомекне, добавяме гъбите и беконът. Разбъркваме периодично още няколко минути и махаме от котлона. Диетичен вариант е следният – да не се обработват предварително тези продукти, а да се добавят директно към картофите в тавата.

Стигаме до приготвянето на заливката, а именно – сос Бешамел. Запържваме маслото в малко тенджерка и когато е напълно разтопено, добавяме брашното. Бъркаме непрекъснато до получаване на еднаква консистенция със златисто-жълтеникав цвят.

Тогава дърпаме съда от котлон и бавно, на тънка струйка добавяме студеното прясно мляко в сместа и продължаваме да разбъркваме. Връщаме тенджерката на котлона (на умерена мощност) при периодично бъркане, докато сосът не се сгъсти.

Когато картофите са полусварени, ги прецеждаме от водата и ги оставяме в тенджерата, в която са врели или в друг голям съд. Добавяме лука, заедно с гъбите и бекона. Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Разбъркваме добре, за да може подправките да стигнат навсякъде.

Избираме голяма и широка тава, дъното и стените ѝ намазваме леко с олио. Разстиламе няколко фини кори и подгъваме стърчащите краища навътре. Броят зависи от вида и качеството им - важното е да покрият цялата тава – а ако са много тънки, слагаме втори пласт.

Изсипваме картофената смес върху корите и заравняваме. Отгоре изливаме соса, като следим да е сравнително равномерно навсякъде. Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути.

Ако започне бързо да загаря, слагаме алуминиево фолио отгоре и го махаме малко преди да е готово. Като е почти сготвено, изваждаме от фурната и поръсваме със ситно настъргания кашкавал.

Връщаме тавата и допичаме още няколко минути на намалена мощност. Поднасяме топло. Тази картофена запеканка е бързо и лесно решение за вечеря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: