Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пасти»Тиквени пастички с тахан и сушени плодове

Тиквени пастички с тахан и сушени плодове

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878123024841
Тиквени пастички с тахан и сушени плодове
Снимка: Елена Стойчовска
2 / 4
31/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Компромиси с калориите може да направим, но с вкуса - никога"

Необходими Продукти

  • тиква - цигулка
  • тахан
  • мед - или петмез
  • ябълки - 2 - 3 бр.
  • сушени плодове
  • ядки
  • какао - / канела/ индийско орехче
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тъй като много обичам тиква, а е хубаво десертите ни да са по-диетични, за да може талията ни да не е като Италия :) Та така, след един от поредните изблици на вдъхновение, се появи това нещо, което веднага беше одобрено от претенциозната половинка и записано в тефтера под надслова - онова с тиква, което да повториш.

Да пристъпим към сложната рецепта. Изберете по-дълга тиква цигулка, за да можете да нарежете повече кръгове. Обелете я и използвайте частта без семки. Нарежете на кръгове с дебелина около 1 пръст. Подредете в тава, застлана с хартия за печене.

Намажете всяко парче с малко тахан - аз обичам да ползвам фъстъчен, тъй като има малко по-различен вкус, някак шоколадов (а аз съм ценител на шоколада), но със сусамов също става много вкусно. Сложете по малко мед отгоре, за предпочитане течен, за да можете лесно да направите обиколка на кръгчето.

Необходими са Ви толкова ябълки, колкото да Ви стигнат за всички парчета тиква. Почистете ябълките от семките, с онзи уред за изтърбушване на пипер. Обелете ги и нарежете на кръгове, отново с дебелина ок. 1 пръст.

Подредете върху ринговете тиква. В дупчицата, която се получава, сложете сушени плодове - аз съм заложила на червена боровинка, но можете да варирате според това какво има в шкафа. Поръсете с какао - исках да ми е шоколадово - или с канела и джинджифил, ако предпочитате зимния привкус. Пак по Ваше желание, Можете да завършите със сусам.

Сложете да се пече за около 20 мин на 170 градуса. Можете да проверите с клечка дали е готов сладкиша.

* Хубавото на тази рецепта е, че можете да варирате в продуктите:

- да ползвате какъвто тахан предпочитате;

- да подсладите с мед или петмез, или да се оставите на сладостта на тиквата;

- да експериментирате с подправките - канела, какао, сух джинджифил, дори и индийско орехче;

- да сложите от любимите си сушени плодове - или просто да оползотворите остатъците от такива;

- да поръсите с ядки - орехи, смлени бадеми или лешници - или да ги елиминирате, при липсата на такива.

Повярвайте ми, правила съм го във всякакви варианти - винаги се получава и се харесва и не остава... А е диетично, вкусно и интересно.

А по-хубавото е, че няма къде да сбъркате - а дори и да успеете :) просто ще имате нова рецепта и от дефекта, ще сте сътворили ефект... Така че, творете със замах, без да се притеснявате, че сте пропуснали някоя стъпка или сте добавили своя. Важното е небцето да се е възнесло от вкусовете, които сте му предложили :)

Направете си горещ шоколад, поднесете си това удоволствие в чиния, и се насладете на неземния вкус от тези така прозаични продукти!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: