Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Огретен»Огретен от броколи, моркови и картофи

Огретен от броколи, моркови и картофи

Petya KeranovaPetya Keranova
Новак
181247070
Огретен от броколи, моркови и картофи
Снимка: Petya Keranova
3 / 4
03/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Огретен с бешамелов сос, никой не може да устои на това предложение с нежен аромат на индийско орехче"

Необходими Продукти

  • броколи - 500 г
  • картофи - 2 бр.големи
  • моркови - 5 бр. големи
  • сол - на вкус
  • За соса бешамел
  • зехтин - ако искате да се придържате към класическата рецепта, използвайте масло
  • брашно - 1 препълнена супена лъжица
  • прясно мляко - колкото поеме
  • сол - на вкус
  • бял пипер - прясно смлян
  • индийско орехче - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофите с кората, без да ги разварявате. Обелете ги и ги нарежете на кръгчета, доколкото е възможно, и да не се запазят цели, не е фатално.

Обелете морковите, нарежете ги на колелца и ги варете не повече от 4-5 мин. Разделете броколите на розички и ги бланширайте във вряща подсолена вода за 3 мин.

Намазнете със зехтин подходяща тавичка, сипете вътре продуктите и внимателно ги разбъркайте. Сложете ги в загрята на 200 градуса фурна.

Пригответе бешамела, като запържите брашното във зехтина и при непрекъсната бъркане наливате прясното мляко до получаване на гъст сос.

Млякото задължително трябва да е със стайна температура, а не току-що извадено от хладилник, ако искате соса ви да не стане на бучки.

Подправете със сол, млян бял пипер и в никакъв случай не забравяйте индийското орехче! Точно то е, което придава на бешамела онзи неподражаем вкус.

Залейте зеленчуците, които само трябва да са престояли във фурната, колкото да се сгорещи съда им и леко запечете огретена в силната фурна.

Огретенът от броколи, моркови и картофи е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: