Изискана торта Естерхази

31/01/2017
"Пригответе се за съвършено балансиран вкус и неустоим аромат "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 026
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първоначално обелете бадемите. Това става, като ги потопите във вряла вода, след което отстранете люспите. Подсушете ги и ги запечете във фурна на 170 г. за около 10 минути.

След това пристъпете към направата на крема. Смесете в купа разбитите жълтъци, пудрата захар, брашното и около 50 мл. прясно мляко. Разбъркайте до хомогенност.

Загрейте останалото мляко и на тънка струйка го прибавете към жълтъчната смес. Върнете цялата смес в съда, в който е било млякото. При непрекъснато бъркане гответе на тих огън, до сгъстяването на крема. Покрийте го и охладете.

Разбийте маслото на стайна температура и го хомогенизирайте с готовия крем. Прибавете настърганата лимонова кора и разбърквайте от време на време, за да не хване коричка.

Разбийте белтъците с по-голямата част от захарта на гъст сняг. Прибавете лимоновия сок и бадемовата есенция.

Блендирайте бадемите с 2 с.л. лъжици захар от общото количество захар, за блатовете. Прибавете бадемовото брашно постепенно към белтъчния сняг и разбъркайте внимателно.

Разпределете сместа на пет части. Разстелете всяка част в тава с подвижен ринг, дъното на която е застлано с домакинска хартия. Изпечете в предварително загрята фурна до 200 градуса с вентилация.

Охладете блатовете и внимателно ги отстранете от хартията. Сглобете тортата, като намажете всяка платка на тънко с крема. Слепете ги. Отстрани гарнирайте със смлени бадеми.

Разбийте белтъка с лимоновия сок и пудрата захар, до желаната от вас консистенция. Глазирайте тортата отгоре. Разтопете шоколада на водна баня и оформете паяжината, характерна за тази торта.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Веселина Константинова
Тортата е уникална! Малко е трудоемка, но си заслужава усилията!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!