Златен кейк с шоколадова глазура

02/02/2017
"Затворете очи и си представете как заливате кейка с шоколад на тънка струйка Как да му устои човек "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции16 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо802
  • Преглеждания за месеца69
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4.7 от 5

Необходими Съставки

  • масло - 125 г - стайна температура
  • пудра захар - 180 г
  • жълтъци - 5 бр. на стайна температура
  • яйца - 1 бр стайна температура
  • прясно мляко - 100 мл, стайна температура
  • бакпулвер - 1 ч.л. равна
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • сол - щипка
  • лимони - 1 бр. лимонова кора настъргана
  • стафиди - 3 големи или т.н. Кралски шепи предварително напоени в ром
  • брашно - 200 г
  • за заливката
  • шоколад - около 100 г кувертюр
  • сметана - 50 мл висок %
  • масло - 30 г или 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170-180 градуса
Кейкова форма- намаслена и леко поръсена с брашно.
Работи се с миксер.

В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото и захарта до побеляване. Прибавят се жълтъците един по един и цялото яйце, прясното мляко, ванилията и настърганата лимонова кора.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта и се добавят, като се разбърква на ниска скорост на миксера. Прибавят се и отцедените стафиди. Разбърква се внимателно. Тестото се изсипва във формата за кейк, заглажда се.

Пече се на 170-180 градуса за около 35-40 минути. Охлажда се за около 15 - 20 минути и се обръща в подходяща чиния.

Шоколадова заливка:
Сметаната се загрява на умерен котлон без да завира. Сваля се от огъня. Добавят се парчетата шоколад, маслото на кубчета и се разбърква до крем. Охлажда се. Залива се кейка на тънка струйка, така че да се стича по страните му. Оставя се на хладно за да се стегне заливката.

Източник: Бележките на мама

Забележка: Добавих и рома, който беше останал от стафидите, за аромат.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар