Баклава с домашно приготвени кори и с плънка

01/02/2017
Ели
отЕлиЧирак34825
"Ще ви признаем за истински майстори на баклавата, ако сами направите корите за нея и я изпечете. Доказателства приемаме под формата на снимки или направо на готова баклава "
Приготвяне120 мин.
Готвене60 мин.
Общо180 мин.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 286
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвянето на самото тесто за баклавата.

Тестото става леко мазно. Изсипваме в купа млякото, което е добре да е студено, олиото, оцета, щипка сол и прибавяме към тях три от яйцата. Разбъркваме добре и добавяме малко брашно, около 1 чаена чаша.

След което омесваме добре и останалото брашно, към което сме прибавили бакпулвера. Когато сме сигурни, че тестото е готово, го разделяме на три равни части.

Всяка една от тези части пък разделяме на десет и правим малки, добре оформени топчета. Всяка една топка я разточваме с малка точилка, докато се получи кръг с диаметър около 20 см.

Това правим и с всички останали топки, които потапяме в нишестето или направо ги овалваме в него преди да ги разточим. Вземаме 10 кори и ги поставяме една върху друга всяка , като между тях поръсваме обилно отново с нишесте.

Това правиме и с другите две части от по десет кори. Вземаме десетте , които са вече едно върху друго, и ги разточваме много тънка кора. Поставяме я върху предварително намазаната с олио тава.

Разбиваме едното останало яйце с малко захар и прибавяме към тази смес орехите. С това намазваме вече коратаа която е в тавата. Същото повтаряме и другите две.

Когато е всичко готовоа нарязваме на равни части, ромбчета или квадрати, цялата тава. Разтапяме маслото и горещо го изливаме върху тавата и разстиламе навсякъде. Печем на добре загрята фурна на около 200 гр.

Приготвяте си сиропа по стандартния начин. На котлона завира водата със захарта и ванилията, когато поври 5-10 минути, смъквате от котлона.

Сиропирате баклавата добре. Желателно е баклавата да престои няколко дена преди да я консумирате, като постепенно я сиропирате, защото тя поема бързо сиропа и така тя става по вкусна и ароматна.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!