Хрупкава питка

01/02/2017
Plesnevaот PlesnevaПомощник Готвач 2x
"От един майстор научихме тайната на хрупкавата питка и нямаме търпение да ви я разкрием - месете и хапвайте с удоволствие "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо20 770
  • Преглеждания за месеца1734
  • Преглеждания за седмицата342
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4,8 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 400 мл топло
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1ч.л.
  • брашно - 1 кг. приблизително
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • мая - 2 пак от 7 г суха или 1 пак. от 11 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърках си маята с 400 мл топло мляко, 1 ч.л. захар и няколко лъжици брашно. Като шупна я добавих към 400 г брашно, 1 яйце, 3-4 с.л. олио, сол и замесих меко тесто, като постепенно добавях останалото брашно.

Пое около килограм. Когато спря да лепи по ръцете, го ударих 100 пъти в масата. Oставих да втаса хубаво и оформих питката.

Оставих я да почине още 15 минути, след което направих няколко разреза, за да си гарантирам равномерното изпичане и я мушнах в предварително загрята на макс фурна, която намалих на 200 градуса на най-долна скара.

Пече се до приятен загар. Изпечена е, когато при почукване се чува кух звук.подобни рецепти тук

5 7
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

marcheva14  Мария Симеоно
Сонче, не мога да не кача снимка, това е една прекрасна рецепта. Това не е питка, това е чуден хляб, а аз много обичам да правя хляб, може и да си забелязала. Пробвам най-различни рецепти, и тази отива в любими. Ще споделя и какво се получи, този хляб е голямо количество, за друг път ще зная и може да деля продуктите на две. Стана голямо тесто, вдигна се много , а във фурната още повече. Пекох го на по-слаба фурна защото щеше да изгори отгоре при 200 градуса и ми отне време, за около 60-70 мин. може и малко повече. На снимката се вижда и една дупка, тя е от термометъра, трябваше ми , защото го хванаха бързо градусите отгоре , а отвътре беше суров, така показваше термометъра. На вкус е прекрасен, наистина е с хрупкава коричка, на цвят е точно шампанско и ръженото брашно което добавих изобщо не попречи, напротив. А, измерих го на височина, цели 14 см, как да не му се радваш.
Благодаря , че сподели. Поздрав!
5
0
marcheva14  Мария Симеоно
Сега я забърках тази прекрасна рецепта на "Хрупкава питка". Не активирах предварително маята, млякото не беше топло, а със стайна температура., добавих и 100 г ръжено брашно толкова ми беше останало от друга рецепта и го използвах, другото брашно си е бяло. Общо ми отиде около 850 г. Всичко хвърлих в миксера и го оставих да върти , докато стане на топка тестото, след това го свалих и ударих в плота около 100 пъти както е по рецепта и го оставих да втасва. Ако се получи хубава питка като твоята на снимката ще си разреша да кача и аз една снимка.
Благодаря за рецептата
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв