Хрупкава питка

01/02/2017
Plesneva
отPlesnevaПомощник Готвач1723512522
"От един майстор научихме тайната на хрупкавата питка и нямаме търпение да ви я разкрием - месете и хапвайте с удоволствие "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
33 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо64 634
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена33

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 400 мл топло
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1ч.л.
  • брашно - 1 кг. приблизително
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • мая - 2 пак от 7 г суха или 1 пак. от 11 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърках си маята с 400 мл топло мляко, 1 ч.л. захар и няколко лъжици брашно. Като шупна я добавих към 400 г брашно, 1 яйце, 3-4 с.л. олио, сол и замесих меко тесто, като постепенно добавях останалото брашно.

Пое около килограм. Когато спря да лепи по ръцете, го ударих 100 пъти в масата. Oставих да втаса хубаво и оформих питката.

Оставих я да почине още 15 минути, след което направих няколко разреза, за да си гарантирам равномерното изпичане и я мушнах в предварително загрята на макс фурна, която намалих на 200 градуса на най-долна скара.

Пече се до приятен загар. Изпечена е, когато при почукване се чува кух звук.подобни рецепти тук

5 9
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Antonia
Antonia
11.01.2018 20:22
Здравейте.Извинявам се,но вече 2ри път не ми се получава :( искам да попитам дали слагате фурната на вентилатор или е изключен? Нещо май не правя както трябва.
0
0
marcheva14
marcheva14
11.01.2018 22:49
Антония, отговарям ти аз, защото няколко пъти правих тази рецепта и винаги се е получавала. Лесна и винаги с добър резултат. Печа на 180 градуса по-дълго време и с винтилатор, но и аз никога не го изключвам, не ми пречи. Навик ми е и съм свикнала с него, зная как върви печивото ми. Пробвай отново, ще се получи, сигурна съм. За да си сигурна за резултата направи я наполовина продукти, ще ти е по лесно измесването ѝ, предполагам че измесваш на ръка, а не в миксе р и когато я поставиш във фурната сложи и купичка вода на дъното ѝ, така се овлажнява повече тестото и става хубаво. Поздрав!
0
0
marcheva14
marcheva14
11.02.2017 23:11
Сонче, не мога да не кача снимка, това е една прекрасна рецепта. Това не е питка, това е чуден хляб, а аз много обичам да правя хляб, може и да си забелязала. Пробвам най-различни рецепти, и тази отива в любими. Ще споделя и какво се получи, този хляб е голямо количество, за друг път ще зная и може да деля продуктите на две. Стана голямо тесто, вдигна се много , а във фурната още повече. Пекох го на по-слаба фурна защото щеше да изгори отгоре при 200 градуса и ми отне време, за около 60-70 мин. може и малко повече. На снимката се вижда и една дупка, тя е от термометъра, трябваше ми , защото го хванаха бързо градусите отгоре , а отвътре беше суров, така показваше термометъра. На вкус е прекрасен, наистина е с хрупкава коричка, на цвят е точно шампанско и ръженото брашно което добавих изобщо не попречи, напротив. А, измерих го на височина, цели 14 см, как да не му се радваш.
Благодаря , че сподели. Поздрав!
8
1
Plesneva
Plesneva
12.02.2017 09:33
Благодаря за доверието,много се радвам,че ти е харесала.Ако я бях пекла в моята фурна,вероятно и аз бих намалила градусите,но тя е много силна.Пекох я в на свекървата фурната,че бяхме на гости.Даже нямах време да я опитам и я оставих да я допекат.И те още ми говорят за нея :)) Да ви е сладко,миличка!
0
1
marcheva14
marcheva14
11.02.2017 17:22
Сега я забърках тази прекрасна рецепта на "Хрупкава питка". Не активирах предварително маята, млякото не беше топло, а със стайна температура., добавих и 100 г ръжено брашно толкова ми беше останало от друга рецепта и го използвах, другото брашно си е бяло. Общо ми отиде около 850 г. Всичко хвърлих в миксера и го оставих да върти , докато стане на топка тестото, след това го свалих и ударих в плота около 100 пъти както е по рецепта и го оставих да втасва. Ако се получи хубава питка като твоята на снимката ще си разреша да кача и аз една снимка.
Благодаря за рецептата
3
0
Plesneva
Plesneva
11.02.2017 17:32
Сигурна съм,че ще стане.Само я остави след оформянето пак да почине :) Ще се радвам да я видя!
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв