Трифонова пита със слънчогледови семена

01/02/2017
ВИЛИ-Виолета Матеваот ВИЛИ-Виолета МатеваМастър Шеф 8x
"Почетете празника Трифон Зарезан с тази пита и нека светецът ни донесе здраве и берекет "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо86
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл хладка
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 3 с. л.
  • сол - 1 равна с. л.
  • захар - 1 с. л.
  • брашно - 700 г
  • слънчогледови семена - 50 г
  • яйца - 1 бр
  • масло - 1 ч. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в купа с хладката вода, добавя се захарта и се разбърква на кашичка заедно с 2 с. л. брашно. Оставя се да шупне за 10 минути на топло. Брашното се пресява в тава, оформя се кладенче.

Сипва се прясното мляко, шупналата мая, яйцето, олиото, солта и 2 с. л. слънчогледови семена. Разбърква се с вилица, загребва се по малко брашно и се замесва средно меко тесто.

Намазва се с олио и покриваме с фолио да втаса за 30 минути. Отделя се топче тесто с големина на голяма ябълка за украса. Останалото тесто се оформя на питка в намазнена тава.

От оставеното тесто се оформят малки топченца, нареждаме ги във формата на грозд върху питката. Изрязват се листенца и се залепят, като се намазват с малко вода.

С пръсти се правят вдлъбнатини и набождаме слънчогледовите семки. Печем в загрята фурна нс 180 градуса до зачервяване. Изважда се и намазваме с масло за мека коричка.

Честит Трифон Зарезан по нов стил ! Нека Свети Трифон ни донесе здраве и благополучие!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар