Питка Слънчоглед за Петльовден

02/02/2017
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф800467825
"За празника на мъжкото чедо вкусна питка пригответе и на приятели и близки раздадете "
Приготвяне120 мин.
Готвене45 мин.
Общо165 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 668
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате брашното, добавяте солта в него и разбърквате. Към тях прибавяте разбитите яйце, белтъци и олиото.

Затопляте леко смесените мляко, вода и захар, разтворете маята в тях. Замесвате меко тесто и оставяте да удвои обема си.

Примесвате тестото още веднъж и отново оставяте да удвои обема си. Премесвате отново и изрязвате малка част от него, оформяте на топче и оставяте настрани, то ще ни послужи за среда на питката. Останалото тесто разделяте на две равни части.

Всяка част, разточвате на правоъгълна кора дълга колкото обиколката на тавата. Намажете ги с предварително смесените меко масло, жълтък и сметана, навийте ги на руло. В намазана с меко масло тава 28 см, поставяте първото руло в кръг и съединете двата края.

Второто руло поставяте по същия начин но от вътрешната страна на първото. Вътрешното руло разрязвате, но не до край, с помощта на ножица на ленти с ширина 1 см. Усуквате леко (на 45 градуса) лентичките в една посока върху първото руло в кръг. Оформяте оставеното топче и поставяте в средата.

Оставяте за около 30 минути да втасва. Намажете я с разбитите жълтък и олио и поръсете със семената.

Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса до готовност.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар