Прасковки по семейна рецепта

02/02/2017
"Докато не намерим дърво, което да ражда такива прасковки, ще си ги приготвяме сами по тази рецепта "
Приготвяне70 мин.
Готвене15 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо685
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 9 к.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 и 1/2 к.ч.
  • захар - 1 и 1/2 к.ч.
  • олио - 1 и 1/2 к.ч.
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • За пълнежа
  • какао - 1 равна с.л.
  • масло - 100 г или маргарин
  • захар - 7 с.л.
  • прясно мляко - 2 к.ч.
  • ядки - 1 к.ч. смлени (орехи, лешници, бадеми) .
  • вафли - 1 к.ч. натрошени, обикновени
  • За оцветяване
  • сладкарска боя - червена и жълта
  • За овалване
  • захар - кристална
  • чемшир - листа, за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвянето на прасковките е доста дълго и трудоемко занимание, така че първото нещо, което Ви е необходимо, е търпение. Замесете тесто, като разбиете яйцата със захарта до побеляване.

Към тях прибавете киселото мляко, в което сте разтворили амонячната сода, заедно с олиото и 2 к.ч. от брашното. Увийте го във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 1 час.

След това омесете по-твърдо тесто, като добавите останалото брашно и оформете малки топчета. Имайте предвид, че ако ги направите с големината на орех, те толкова се надуват при печенето, че като ги слепите по две, ще получите праскови с реални размери.

Големите половинки обаче са по-лесни за издълбаване. Аз лично ги предпочитам по-малки. Подредете топчетата в тава, застлана с хартия за печене, и ги сложете във фурна, загрята на 180 градуса без вентилатор. Ако ги печете с въртящ въздух, ще се напукат.

Не ги препичайте, защото ще трябва да ги издълбаете, без да ги натрошите. Докато са топли, е по-добре да ги издълбавате, но едва ли ще успеете, затова подсигурете си още един чифт ръце.

Към получените при издълбаването трохи прибавете сместа от какаото, маслото, захарта и прясното мляко, която сте загрели на котлона, а после и смлените ядки и натрошените вафлички.

С получената смес започнете да пълните издълбаните половинки, слепвайте ги и ги потапяйте в разтворените сладкарски бои. Потапяйте първо в червената от едната страна (до половината), а после и в жълтата боя от другата страна и половина.

Още влажни, ги овалвайте в кристалната захар и им забучвайте по две чимширени листенца. Ако от пълнежа Ви е останал, не съжалявайте.

Моя съвет е да го оползотворите, като направите бонбони. Оформете топчета и ги оваляйте в шоколадови пръчици, стават превъзходни.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар